Hopp til hovedinnholdet

Mamma og pappa er skilt, hvor skal jeg feire jul?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Mamma og pappa har vært skilt i et år nå. I fjor feiret vi alle jul sammen og selv om det ikke var den beste julen så var vi ihvertfall sammen. Problemet mitt i år er at jeg ikke vet hvor jeg skal feire jul hen. Ingen av foreldrene mine har tatt initiativ så derfor har jeg og en av mine eldre søstre spurt om vi kan feire hos mamma. Hun sa ja, men sa også at det ikke blir "jule jul", altså røde duker og juletre; det jeg forbinder med jul. Så jeg er altså like langt fordi jeg ikke vil sitte i sofaen foran tven og åpne et par gaver. Og siden jeg er pappas eneste barn (har bare søsken på morssiden) føler jeg litt at jeg svikter ham ved å la han være igjen alene. Han har jo familie å være med, så han blir jo ikke alene, men det er bare så vanskelig likevel fordi jeg føler at jeg velger han bort. Hadde jeg og pappa ikke hatt et så anstrengt forhold som vi har hadde valget kanskje vært enklere, men når jeg føler at jeg ikke kan snakke med han blir det jo ganske annerledes jeg vil bare grine

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Takk for at du tar kontakt med ung.no og forteller om din situasjon.  Du forteller at dine forelderen ble skilt for et år siden. Nå nærmer det seg jul og  du vet ikke hvor denne skal  feires.  Du skriver også at du føler du svikter din far, dersom du ikke feirer jul med han.   

 

Jeg tenker at det du forteller om hvordan det er å være deg i en familie der foreldrene har gått fra hverandre er noe mange kan kjenne seg igjen i. Ofte kan foreldre i en kortere og for mange lengre perioder ha vanskeligheter med å sette seg inn i hvordan barna har det og hva barna i familien trenger. De kan ha mer en nok med seg selv i forhold til sin nye situasjon.

 

Det er helt klart foreldrenes ansvar å få ting til å fungere og ta hensyn til barna etter en skilsmisse.  Det ikke uvanlig at barn og ungdom tar ansvar for mor og far og føler dårlig samvittighet dersom de for eksempel er mer hos ene, eller som i ditt tilfelle at du føler du velger din far bort dersom du ikke feirer jul med han.

 

Jeg synes dere søsken skal forsøke å ta en ordentlig prat med foreldrene deres om dette. Begynn med den av de dere har det beste forholdet til.  Forsøk om dere kan si litt om hva som er viktig for dere uten å tenke for mye på de voksne i familien. Jeg tenker også at det kan være bra for deg å ha en annen voksen å prate med om hvordan du har det hos dine foreldre og samarbeidet mellom foreldrene dine. Kanskje trenger du også hjelp av noen til å prate med foreldrene dine, noen som kan støtte deg på hva du trenger og ønsker.  Du må gjerne ta kontakt med helsesøster, sosiallærer eller lærer på skolen din.
Hilsen

Alarmtelefonen for barn og unge (116 111) i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse