Hopp til hovedinnholdet

Jente 18 med store utfordringer etter foreldrenes skilsmisse

Jente 18 år
 

Sp√łrsm√•l

Mine foreldre skilte seg når jeg var 10 år. Dette var hardt for meg og sitter ennå i, vil jeg si! Jeg sliter veldig med å åpne meg! Etter en tid med mye kranglig og flytting lukket jeg meg helt. Klarer ikke nærkontakt med familien min og er bare frekk.. Krangler mye med mamma som er alene om husarbeid/livet ellers og med pappa om nye kjæresten. Klarer ikke å akseptere pappas nye kjæreste.. Jeg er komunnikasjonsleddet mellom min mor og far og må formidle alt for både meg og min lillebror. Dette er hard, å jeg sliter veldig pysisk i en alder av 18 år. Alle rundt meg og vennene mine tror alt er perfekt, for ingen vet så mye om hva jeg tenker. Jeg setter hver dag på et falskt smil føler jeg.. Hvordan kan jeg få dette smilet til å bli ekte? Har du noen gode råd?:) Hvordan kan jeg akseptere pappas nye kjæreste? hvordan kan jeg åpne meg og gi mamma en klem?

Dette sp√łrsm√•let og svaret er mer enn ett √•r gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 18

Tusen takk for at du tar kontakt med oss i ung. Du skriver til oss fordi du opplever store utfordringer pga dine foreldres manglende dialog og samarbeid. Mamma og pappa skilte seg for 8 år siden, da du var 8 år gammel. Det har vært mye konflikt, og store utfordringer. Idag er det du som er kommunikasjonsleddet mellom mamma og pappa, og må også formidle informasjon videre til lillebror.

Alle rundt deg, venner og familie, tror du har det bra. Men egentlig beskriver du at du har det vanskelig, krangler en del med mamma, synes det er utfordrende å akseptere pappas nye kjæreste, og du har vanskelig med å være åpen med familien din og lukker deg. Du ønsker så gjerne noen råd til hvordan du skal kunne akseptere pappas nye kjæreste, og hvordan du kan åpne deg å gi mamma en klem.

Først og fremst er det utrolig bra du tar kontakt med oss. Vi ser at veldig mange barn og ungdom i etterkant av foreldres skilsmisse, blir ensomme og ikke forteller noen om hvordan de egentlig har det. Og spesielt i de tilfellene der foreldrene ikke klarer å snakke godt sammen og samarbeide godt. De kan ha store utfordringer ved det å skulle være åpen med både mamma og pappa, blir egentlig ganske alene. Det er derfor veldig viktig å få noen å snakke med om disse utfordringene.

En mulighet er at du tar kontakt med familievernkontoret i distriktet der du bor. På familievernkontoret jobber det psykologer og familieterapeuter, som bl.a. har mye kompetanse på det å hjelpe familier etter samlivsbrudd. Kanskje kunne det å snakke med noen der, og kanskje også etterhvert få samtaler sammen med mamma og pappa separat, gjøre at de ser hvilke utfordringer du har som en konsekvens av deres manglene samarbeid. Jeg tror og håper at det er store muligheter for å få et nærmere forhold til både mamma og pappa, hvis de får litt mer innblikk i følelseslivet ditt.

Et annet viktig tiltak er at mamma  og pappa absolutt også burde bestille timer til rådgvining på familievernkomtoret, med fokus på å bedre samarbeidet de i mellom. De er nødt til å finne en måte å kommunisere på, så du slipper å få en formidlerrolle som du ikke skal ha.

Hvis du ikke ønsker å ta kontakt med familievernkontoret, kan et annen mulighet være å få samtaler på helsestasjonen for ungdom. Her jobber det helsesøster, lege og også ofte psykolog og/eller psykiatrisk sykepleier. Veldig mange ungdom får god hjelp her.

Jeg ønsker deg masse lykke til, og håper du og familien din får god hjelp videre. Håper du finner en god person å snakke med, som også kan hjelpe mamma og pappa til å se deg og dine følelser og utfordringer bedre. Takk for at du tok kontakt med oss.

 

 

 

Vennlig hilsen

 

familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes ogs√• du b√łr lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer


Sp√łrsm√•l og svar som ligner


Tilbake til sp√łrsm√•l og svar om Skilsmisse
Tilbake til sp√łrsm√•l og svar
Les artikler om skilsmisse