Hopp til hovedinnholdet

sliter hjemme, hva kan jeg gjøre?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Mamma har hatt en utenlandske kjærester som jeg ikke synes er ok.Hun fortsetter og kalle meg rasist osv.Mamma haogså hatt spiseforstylleser da hun var yngre, og nå er hun litt deppa, men ikke mye. Forrige kjærsten hennes var utenlandsk og jeg fant det ut da jeg så dem kysse da moren min sa at de ikke var sammen Nå har jeg igjen funnet ut at hun er sammen med noen uten hun har sagt noe og nå fortsetter hun å være ærlig,så noen ganger er de ikke sammen og andre ganger ikke.Da jeg kom hjem fra faren min hadde "kjærsten"overnatta hos oss noe jeg ikke synes er greit.Mamma forandrer seg fra person til person og med han blir hun veldig overbeskyttende ovenfor han..Vi har litt økonomiske problemer og mamma sier dette vil løse problemet med en kjæreste og hun vil bli lykkelig.Kjærsten hennes ser ut som en uteligger og jeg kommer til å bli erta for det, han kan verken norsk og snakker dårlig engelsk.Jeg orker ikkeå være hjemme lenger og situasjonen med mammaog pappa er slitsom.hva kan jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så fint at du tar kontakt med oss om dette. Det høres ut som du har mange ting å tenke på, og at det ikke er så lett for deg hjemme slik du har det nå. Da er du sikkert sliten, bekymret og kanskje også litt oppgitt over de voksne?

Du forteller at moren din har kjærester som du ikke liker eller føler deg trygg på. Det er jo noen ganger slik at de voksne velger kjærester som barna ikke liker. Det kan være kilde til uenighet, slik du beskriver. Når det er noe ved kjæresten til din mor som gjør at du ikke liker ham, så er det slik jeg oppfatter deg flere ting du har reagert på. Det kan nok være lurt å fokusere på hvordan du føler deg, heller enn hvilket land han kommer fra eller hvilket språk han snakker. Da slipper du at moren din tar ham i forsvar på grunn av slike ting.

Det jeg får inntrykk av at du vil frem til, er at du føler deg usikker og engstelig når du merker at mamma forandrer seg. Hvis du ikke vet hvem hun er sammen med og hvordan hun påvirkes av ulike menn, så er det jo forståelig at du syns det er slitsomt og uforutsigbart.

Når hun velger en mann som gjør deg usikker, håper jeg du får til å snakke med henne om hvordan dette er for deg. De aller fleste foreldre vil at barna deres skal ha det bra, og hvis hun ser at du faktisk er redd, lei deg eller ensom, så kan det hende hun vil forandre perspektiv?

Du kan også snakke med en annen voksen om det du opplever nå. Du sier moren og faren din er i en situasjon som er slitsom for deg. Da kan de voksne ta kontakt med et familievernkontor der de kan få hjelp til å samarbeide eller i hvert fall skåne deg best mulig for konflikter.

Du kan snakke med en voksen som du stoler på og tror vil forstå deg. Det kan være en god lærer, foreldre til noen du kjenner, helsesøster på skolen eller helsestasjon for ungdom.

 

Hvis du føler deg utrygg hjemme og hvis du fortsetter å føle at du ikke klarer å være hjemme mer, så syns jeg det er best om du kontakter barnevernet. Da vil du få kontakt med en voksen som kan tale din sak og passe på at du har det greit.

Du kan også ringe til barn og unges alarmtelefon, det er gratis og anonymt. Nummeret er 116 111. 

Det er ikke godt for deg å være alene med slike vansker som du forteller om, så jeg håper du klarer å finne noen å dele det med. Da kan du også få støtte og hjelp til å få det bedre, og kanskje noen kan ta kontakt med foreldrene dine for å gi dem veiledning.

Du kan lese mer i artiklene nedenfor, som kanskje vil være interessant for deg nå.

Lykke til!

Hilsen psykologen
 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med andre om psykisk syke foreldre

Taster på mobilen (colourbox.com)

Du er ikke alene om å ha psykisk syke foreldre.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Hva skjer hvis du kontakter barnevernet?

Gutt ringer (colourbox.com)

Ikke vær redd for å ta kontakt med den lokale barneverntjenesten. De er der for å hjelpe deg! Fagpersonene der kan gi deg mange gode råd om hva du kan gjøre videre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse