Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg tvinge dem til å gi foreldre ansvaret til besteforeldrene mine

 

Spørsmål
jeg er 15 år blir 16 , kan jeg ikke da bestemme selv hvor jeg vil bo når foreldrene mine skal skille seg jeg er lei av al kranglingen å nå er jeg sur på di begge jeg har lenge ønsket at foreldre ansvaret blir gitt til noen andre i familien , kan jeg tvinge dem til å gi foreldre ansvaret til besteforeldrene mine som gjærne vil ta ansvar for meg ?
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente snart 16år!

I følge barneloven er det foreldrene som har ansvaret for barna sine til de er 18år. Barn har krav på å bli hørt i spørsmål om hvor de skal bo etter de er fylt 7 år, etter fylte 12år skal barnets mening legges særlig vekt på.Til syvende og sist er det foreldrene som bestemmer.

Foreldre ansvar og hvor barnet bor fast er to forskjellige ting. Foreldre ansvaret er en juridisk til som omhandler hvem som har økonomisk og juridisk ansvar. Fast bosted eller daglig omsorg har med hvor barnet bor fast og det praktiske ansvaret. Når det gjelder foreldreansvaret er det noe som er vanskelig å frata foreldre. Selv når barnevernet tar barn ut av hjemmet er det omsorgen de tar men ikke foreldreansvaret.

Når det gjelder hvor du kan bo kan foreldrene dine la deg bo hos besteforeldrene dine. De må samtykke til dette, det er fortsatt de som har ansvar etter loven. De eneste som har myndighet til å frata dine foreldre omsorgen er barnevernet. Målet for barnevernet er i all hovedsak å se om det kan la seg gjøre å få barn og foreldre til å fungere så bra som mulig sammen. Skulle barnevernet gå inn å ta deg ut av hjemmet kumnne du blitt plassert hos bestefoereldrene dine i inntil 6mnd. for du evt kom hjem eller ble mer varig plassert.

Mitt beste råd er å spørre foreldrene dine om det var greit for deg å bo litt hos besteforeldrene dine en stund til de har roet seg, og du klarer å forholde deg til det som skjer.

Lykke til!

Vennlig hilsen
Familiepsykologen,ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse


Quiz: Hva vet du om Europa og EU?

Hva heter avtalen som regulerer forholdet mellom EU-landene og Norge?