Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan man få foreldrene til å flytte tilbake til hverandre?

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Hvordan kan man få foreldrene til å flytte tilbake til hverandre????

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til ung.no! Spørsmålet du stiller er det dessverre ikke noe enkelt svar på. Det første jeg har lyst til å si er at når foreldre skilles eller flytter fra hverandre er det noe de som voksne har bestemt og tatt ansvar for. Det er ikke barnas ansvar å få de til å verken holde sammen eller gå fra hverandre, selv om man noen ganger skulle ønske man kunne påvirke en slik situasjon.

Det kan være veldig vondt å være i en familie der foreldrene skiller lag. Barna får plutselig en helt annen hverdag å forholde seg til. Mange barn opplever at de plutselig får to hjem istedenfor ett. Mange barn ser foreldrene sine triste og lei seg, samtidig som barna er lei seg de og. Mange barn kan også kjenne seg veldig utrygge og usikre på hva som skal skje om hvordan det nye livet vil bli. Kommer det nye kjærester? Får man dårligere råd? Skal mamma og pappa bo langt unna hverandre? Er de sinte på hverandre? Slike spørsmål er naturlige å stille seg. Og kanskje den tingen som er aller vanskeligst: mange barn savner den forelderen de ikke er hos. Barn jeg snakker med forteller at de kan få dårlig samvittighet for den ene forelderen hvis de er hos den andre. De kan komme imellom og føle at de må ta parti, eller at de må støtte den ene forelderen mer enn den andre. Dette kan oppleves som veldig vanskelig.

Nå vet jeg jo ingenting om hvordan det er i din situasjon. Men hvis du opplever noen av de tingene jeg har skrevet om over, skjønner jeg godt at du vil ha dem til å flytte sammen igjen. Det er jo det som er trygt og det du kanskje er vant til! Det beste rådet jeg kan gi deg er å fortelle dem om akkurat dette. De kommer nok til å si at det kan ikke du bestemme, de er noe de må ta ansvar for selv. Men hvis du sier til dem hva du føler om at de bor hver for seg så kanskje de kan fortelle deg litt om hvorfor det er som det er, og hva de har tenkt til å gjøre for å støtte deg når du er lei deg for at de bor hver for seg. Å snakke mye sammen i en skilsmisseprosess, det er veldig viktig. Ingen reagerer likt og alle må få lov til å si meningene sine og hva de føler og trenger. Spesielt barn! 

Jeg håper du klarer å gjøre dette, og at det går bra med deg videre selv om foreldrene dine bor hver for seg. Les gjerne de artiklene som er lagt ved under - de handler om det du spør om!

Hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer

Skilsmisse

Skilsmisse

De fleste blir berørt på en eller annen måte av samlivsbrudd. Det kan være deg selv det gjelder, eller en i din familie, en venn eller en nabo. Hva skjer når man skiller seg og hva er dine rettigheter som barn i en skilsmissefamilie?

Les mer

- Jeg sliter med foreldrene mine, hvordan kan jeg få de til å forstå?

Gutt tenker (colourbox.com)

Følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg, har du sikkert hatt. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Hvordan skal du få dem til å forstå deg?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse