Hopp til hovedinnholdet

Foreldrene mine er skilt. Jeg bor hos mamma men vil flytte til pappa. Mamma synes ikke dette er greit, hva skal jeg gjøre?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, mine foreldre er skilt... Jeg bor vanligvis hos mamma men drar på ferie til pappa og går glipp av noen skoledager pga reising. Jeg har veldig lyst til å flytte til pappa når jeg begynner i 10ende (går i 9ende), men mamma synes ikke at det er greit. Hun mener at når jeg kommer tilbake vil jeg plages med venner, jeg ligger også midt inni en jentekrangel og nesten alle er mot meg. Jeg har venner hos pappa fra før av. Plis hjelp meg

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Når foreldrene dine er skilt har de et ansvar for å samarbeide om å ta avgjørelser til barnets beste - i forhold til både bosted og selvsagt også alle andre ting. I barneloven står det at om du er over 12 år, skal det legges stor vekt på hva du selv ønsker når det gjelder hvilken forelder du vil bo hos. En avgjørelse om samvær skal først og fremst rette seg etter det som er best for barnet eller den unge, ikke hva foreldrene ønsker. Jo eldre du blir, jo sterkere grunner skal det til for å beslutte en samværsordning du ikke ønsker, eller ta fra deg et samvær som du helst ønsker å fortsette. 

Med dette mener jeg at det skal mye til før foreldrene dine kan bestemme noe annet enn hva du ønsker. Det er DU som er sjefen i ditt liv og din stemme er viktig! Hvis dette i tillegg handler om å ha det bra sosialt og med venner, skjønner jeg godt at du ønsker å flytte og at du vil ta grep.

Samtidig er det jo en stor avgjørelse, som også innebærer skolebytte, sammen med mange slags endringer som trolig vil påvirke livet ditt. Jeg anbefaler deg derfor at du prater godt med foreldrene dine om dette før dere tar en avgjørelse. Når slike saker blir for vanskelige å prate om alene i familien kan man kontakte hjelp utenifra. Jeg vil tro at familievernkontoret på det stedet du bor er et riktig sted å kontakte. Familievernkontor finnes på alle steder i Norge og det er et gratis tilbud. De som jobber der er vant med slike konflikter som den du beskriver og vil kunne hjelpe dere å finne en løsning, og å prate med dere. Dette innebærer at både mamma og pappa må være med deg til samtale men det syns jeg de skal gjøre, ettersom dette handler om hvordan ditt liv kan bli best mulig nå som du lever med skilte foreldre.

Lykke til, jeg håper dette blir slik du ønsker!

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer

Kan foreldrene dine nekte deg å flytte for å gå på skole?

Gutt diskuterer med faren sin (colourbox.com)

Hva gjør du hvis du ønsker å gå på en linje de bare har på en videregående som ligger for langt unna? Kan foreldrene dine da nekte deg å flytte dersom de ikke vil at du skal det?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse