Hopp til hovedinnholdet

Gutt på 16 år opplever å ha det vanskelig etter foreldrenes skilsmisse. Han får høre mye fra begge og har tanker om at både de og han trenger hjelp. Hva kan han gjøre?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei Mine foreldre skilte seg rundt august 2015, noe jeg følte da var en liten bra ting, for vi slapp all den kranglingen. Jeg har innsett nå at det har bare blitt verre, spesielt mellom mamma og pappa. Hver gang mamma har snakket med pappa, så ender det med at pappa er trist, lei seg og helt utenfor rett og slett. Det har skjedd en del på disse 6 månedene, og min lillebror ser ut som har det bra. Jeg derimot blir servert med all slags info fra begge parter, og jeg føler at de sier ting til meg som de ikke tør å si til hverandre. Foreldrene mine har ikke gått i noe parterapi, noe de kanskje bør gjøre? I hvert fall så blir jeg den som får alt sammen ned på meg, noe som kan påvirke skolehverdagen. Hva skal jeg gjøre for dem, og eventuelt meg? Orker ikke at de skal være sure og krangle hele tiden Hilsen frustrert 16-åring.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei du!

Beklager at det har tatt litt tid før du fikk svar.

Det er fint at du skriver hit om et problem som mange ungdommer opplever etter foreldrenes skilsmisse. I min jobb på familievernkontoret har jeg av og til tenkt at mange foreldre er flikne til å skjerme mindre barn fra konflikter og problemer rundt skilsmissen, men at de deler for mye med ungdommene sine. Selv om du på mange måter er stor, så har du ikke ansvar for det som har skjedd mellom foreldrene dine. Du skal få slippe å ta parti for den ene eller den andre. Du kan heller ikke være støtteperson for foreldrene dine når de har det vanskelig. Det blir å snu rollene helt på hode. Det er vondt for deg å se at foreldrene dine har det vanskelig, og lett å skjønne at det kan gå ut over både skolen og din egen trivsel.

Det kan tenkes at dine foreldre ikke er klar over hvor vanskelig det er for deg at de deler så mye. Derfor er mitt råd at du snakker med dem om det. Du kan velge å ta det opp direkte en gang det passer. En annen måte er å skrive et brev til dem om hvordan du har det. Du kan også vise dem det du har skrevet her og svaret mitt.

På familievernkontoret jobber det terapeuter og meklere som vet mye om skilsmisser og hvordan det påvirker både barn og voksne. Dine foreldre kan bestille time der og få hjelp til å snakke sammen om det som er vanskelig mellom dem. Du kan også komme dit enten alene eller sammen med foreldrene dine. Nærmeste familievernkontor finner du gjennom nettsiden til Bufetat.

Lykke til, jeg håper dere finner ut av situasjonen!

Ta gjerne en titt på artiklene under svaret.

Vennlig hilsen familieterapeuten :)

 

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer

Skilsmisse

Skilsmisse

De fleste blir berørt på en eller annen måte av samlivsbrudd. Det kan være deg selv det gjelder, eller en i din familie, en venn eller en nabo. Hva skjer når man skiller seg og hva er dine rettigheter som barn i en skilsmissefamilie?

Les mer

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse