Hopp til hovedinnholdet

Jeg har lyst til å bo litt hos pappa, men er redd for å skuffe mamma

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente fra både Sverige og Norge. Pappaen min bor i Sverige og mamma i Norge og jeg har bodd hele livet hos mamma men jeg har lyst på en forandring. Jeg bruker og være på feriene mine hos pappa men den siste gangen jeg var dere følte jeg at jeg ikke ville dra. Altså jeg vil flytte hjem til pappa, men jeg vet at mamma blir helt knust og lei seg. Men jeg vil bare flytte til pappa i en måned og få svensk fordypning, har prøvd og snakke litt fram om dette til mamma men da spør mamma: "Vil du flytte til pappa?" og da sier jeg bare nei. Men jeg elsker mamma og hun har ikke gjort noe galt.. Og jeg blir så redd får at hun kanskje tar selvmord eller noe sånt. (Hun har ingen voldig bakgrund eller noe sånt) Men jeg er liksom ikke sikker. Jeg spurte pappa om jeg kunne flytte til han og han bare: "Vil du? Ja bare flytt hit". Egentlig trodde jeg han skulle si nei men han sa ja og så sa jeg "Får en måned?" og han bare: "En måned?".. Hjelp meg!! Er så usikker, og jeg har ingen søsken..

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg forstå godt at du tenker litt på at du vil bo litt mer hos pappa også.  Det er jo helt naturlig å ha ønske om det.  Det er også slik at du selv har stor grad av medbestemmelse i slike spørsmål og foreldre skal høre på barnas mening i slike saker, og mer og mer jo eldre du blir.  Det er jo ikke slik at du velger pappa i stedet for mamma, men at du gjerne vil ha dem begge to.  Det kan du forsøke å forklare til mamma.  

Fortell henne at du er veldig glad i henne og at du er redd for å såre/skuffe henne, men at du jo aldri vil velge henne bort, bare få mulighet til å ha litt mer tid med pappa også.  

Sånn praktisk, går det kanskje greit med skolebytte, men det kan du få litt hjelp av rådgiver på skolen din til å finne ut av.  Kanskje går det også an at du er litt lenger hos pappa i ferietid, om det med skole blir til hinder.

Du har rett på begge dine foreldre, og de har plikt til å legge til rette så du får holde kontakten godt.  

Når du nå ønsker litt mer tid med pappa, er det helt greit.  Mamma vil nok også akseptere det når hun er trygg på at du kommer tilbake igjen og er så glad i henne.  

Du kan ikke ta ansvar for å fylle livet til mamma og være der hele tiden for at hun ikke evt. skal bli lei seg.  Hun må selv takle det, og det gjør hun nok om dere får pratet om det.  

Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer

Barneloven

Tenåringsgutt (colourbox.com)

Barneloven regulerer blant annet foreldrenes plikter og ansvar for barna, og barnas rettigheter overfor foreldrene. Den gir deg blant annet rett til å bestemme selv i noen viktige spørsmål etter du har fylt 15 år.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse