Hopp til hovedinnholdet

Foreldrene mine er skilte og krangler mye. Jeg hater det. Er det noe jeg kan gjøre for at de skal samarbeide?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Først vil jeg si tusen takk for denne siden, den har hjulpet meg utrolig mye! Så spørsmålet mitt: foreldrene mine er skilte, og krangler ofte. Og da lurer jeg på om det er noe jeg kan gjøre? Går det an å ordne å gå til terapi eller noe sånt, for å bli venner og kunne samarbeide? Jeg hater at de krangler. Hilsen bekymret jente

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Du skriver at foreldrene dine krangler mye selv om de er skilt og at dette er veldig vanskelig for deg. Dette er en strevsom situasjon, som jeg vet at mange barn dessverre opplever. At foreldre som skiller seg og begynner å krangle om det meste, gjerne også når barna ser og hører på, er ikke slik det skal være. Det er noe som selvfølgelig foreldre bør vite og ta hensyn til uansett hvor sinte og frustrerte de er.

Når mamma og pappa bestemmer seg for å ikke lenger bo sammen, er det en prosess som ikke er lett for noen av dem. Det er mange følelser i sving, som selv ikke voksne alltid klarer å håndtere på en god måte. Hvis foreldrene ikke har det greit mellom seg, blir barna i familien satt i en vanskelig situasjon. Akkurat sånn du beskriver.

Barna er i de aller fleste tilfeller glade i begge foreldrene sine og kan av den grunn oppleve det enda vanskeligere å se at mamma og pappa kjefter og skriker til hverandre. I slike situasjoner kan barna fort havne i noe vi kaller 'lojalitetskonflikt' mellom foreldrene. Det innebærer at barna føler de må 'velge' mellom mamma og pappa på forskjellige ting. Og velger barnet å være med pappa på sommerferie så kan han/hun fort føle at det svikter mammaen ved å la henne være alene. Det sier seg selv at en slik situasjon ikke er enkel å være i og spesielt når man fremdeles bare er et barn og ønsker alt godt for begge foreldrene. Her har alle foreldre et ekstra ansvar å ta vare på deres barn slik at de må slippe å velge i vanskelige saker, samt slippe å oppleve at mamma og pappa krangler så mye.

Jeg har stor forståelse for at du blir trist og lei deg av denne kranglingen og at du ønsker å hjelpe til for at det skal bli bedre. Først vil jeg råde deg til å snakke med mamma og pappa, hver for seg, og fortelle hvordan du opplever det når de krangler. Hvis du føler at det blir vanskelig, kan du se om det er noen andre i familien som du kan snakke med.
Fortell dem om hvordan du har det så kanskje de kan hjelpe deg å formidle dine frustrasjoner videre til dine foreldre. Jeg tenker at det allikevel er viktig at foreldrene dine får vite at du ikke har det noe greit slik situasjonen er i dag. At de får vite om det kan også være det som skal til for at de behersker seg litt mer når du er tilstede.

Du kan også kontakte Familievernkontoret der du bor. De kan hjelpe familier som har det vanskelig. I artikkelen under kan du lese mer om det og hvordan du kan komme i kontakt med dem.

Du viser at du er en sterk og fornuftig jente. Si i fra, slik at du kan få det bedre.

Lykke til!

Hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Råd til deg som har to hjem

Jente pakker kofferten sin (colourbox.com)

Foreldrene dine er glad i deg, men ikke i hverandre lenger. De bor hver for seg, og du flytter imellom. Du vil at alle skal ha det bra. Og helst vil du ha det bra selv også, men hvordan få til det?

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer

Skilsmisse

Skilsmisse

De fleste blir berørt på en eller annen måte av samlivsbrudd. Det kan være deg selv det gjelder, eller en i din familie, en venn eller en nabo. Hva skjer når man skiller seg og hva er dine rettigheter som barn i en skilsmissefamilie?

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse