Hopp til hovedinnholdet

Vil gjerne flytte til pappa. Må jeg ha min mors samtykke for å bytte adresse?

 

Spørsmål
Hei! Jeg er en jente på 16 år, og jeg har fast adresse hos min mor. Foreldrene mine har skilt lag, og jeg har bodd like mye hos begge to siden den gang. De har ingått et forlik om delt bosted, selv om jeg har fast adresse hos mamma. Hjemme hos mamma har jeg det veldig vanskelig, og jeg vil gjerne flytte til pappa og bytte adresse. Hva skal jeg gjøre? Må jeg ha min mors samtykke for å bytte adresse?
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Det følger av barneloven § 31 at det, etter at barnet har fylt 12 år, skal legges stor vekt på barnets mening. Det gjelder blant annet i spørsmål om hvem av foreldrene barnet vil bo hos.

I tillegg følger det av barneloven § 33 at foreldrene skal gi barnet stadig større rett til å bestemme selv etter hvert som barnet blir eldre, og frem til myndighetsalderen som er 18 år. Det beste vil nok være om du snakker med din mor og far sammen, og forklarer at du synes det er vanskelig å bo hos din mor, og at du nå ønsker å bo hos din far i det daglige.
Du kan lese om disse bestemmelsene i barneloven ved å gå inn på Lovdata.

Hilsen juristen, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Skilsmisse

Skilsmisse

De fleste blir berørt på en eller annen måte av samlivsbrudd. Det kan være deg selv det gjelder, eller en i din familie, en venn eller en nabo. Hva skjer når man skiller seg og hva er dine rettigheter som barn i en skilsmissefamilie?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse


Quiz: Hva vet du om klimaet?

Hvordan kan du være med på å redusere CO2-utslippet ved å endre dine spisevaner?