Hopp til hovedinnholdet

Har jeg rett til å si noe om hvor jeg vil flytte?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jente på 15 år med skilte foreldre. Jeg er i en litt vanskelig situasjon hvor jeg føler at jeg må velge mellom å bo hos enten mamma eller pappa. Jeg vil helst bo hos moren min fordi jeg føler meg nedtrykt og utrygg i pappas hjem. Men jeg lurer på om jeg har noen rett til å si noe og om foreldrene kan protestere. Å hvis jeg kan bo bare hos mamma, hvordan skal jeg si det til pappa? Må jeg si det? Eller kan noen andre gjøre det?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Den situasjonen du forteller om høres veldig vanskelig ut. Når foreldre skiller seg er det ikke lett for de barna som står i midten å finne trygghet og ro i nye hjem, enda dette er ett av de sterkeste og viktigste behovene barn har. Du bruker ord som "nedtrykt" og "utrygg" om pappa sitt hjem. Dette er sterke ord! Jeg vet ikke hvorfor du føler deg slik men allikevel skjønner jeg godt at slike følelser får deg til å ville bo hos mamma.

Du lurer på din rett til å si noe i en slik sak som handler om fordeling av bosted for barna. Det er slik at i en skilsmisse har foreldre et ansvar for å samarbeide om å ta avgjørelser til barnets beste - i forhold til både bosted og selvsagt også alle andre ting. I barneloven står det at om du er over 12 år, skal det legges stor vekt på hva du selv ønsker når det gjelder hvilken forelder du vil bo hos. Det står: "En avgjørelse om samvær skal først og fremst rette seg etter det som er best for barnet eller den unge, ikke hva foreldrene ønsker. Jo eldre du blir, jo sterkere grunner skal det til for å beslutte en samværsordning du ikke ønsker, eller ta fra deg et samvær som du helst ønsker å fortsette." 

Med dette mener jeg at det skal mye til før foreldrene dine kan bestemme noe annet enn hva du ønsker. Du er mer enn gammel nok til å bli med på denne diskusjonen! Det er DU som er sjefen i ditt liv og din stemme er viktig! DU skal bli hørt når det er snakk om hvor du skal bo, i alle fall når du kjenner deg utrygg ett av stedene.

Du lurer på om hva du skal si, eller om en annen kan snakke med pappa for deg, dersom det blir til at du bor hos mamma. Jeg syns det er viktig at du sier det slik du faktisk opplever det til pappa, hvis du tror du kan klare det. Si at du har de følelsene som heter "utrygg" og "nedtrykt" når du er hos han. Prøv også å si hvorfor. Da er det muligheter for at pappa kan bedre forstå situasjonen din og eventuelt prøve å gjøre noe bedre. Du kan gjerne ta med mamma, eller en annen trygg voksen du kjenner, i samtale med pappa. Du kan jo eventuelt få mamma eller en annen voksen til å si det for deg, hvis du ikke klarer det selv.

Men når slike saker blir for vanskelige å prate om alene i familien kan man også kontakte hjelp utenifra. For eksempel på familievernkontoret. Har man barn under 16 år når man skiller seg er det også slik at foreldre er pliktige til å få hjelp her! Familievernkontor finnes på alle steder i Norge og det er et gratis tilbud. De som jobber der er vant med slike konflikter som den du beskriver og vil kunne hjelpe dere å finne en løsning, og å prate med dere. Målet er å finne ut hvordan ditt liv kan bli best mulig når du lever med skilte foreldre.

Lykke til, jeg håper dette blir slik du ønsker og at du får bo der det passer best for deg!

Vennlig hilsen familieterapeuten

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer

Råd til deg som har to hjem

Jente pakker kofferten sin (colourbox.com)

Foreldrene dine er glad i deg, men ikke i hverandre lenger. De bor hver for seg, og du flytter imellom. Du vil at alle skal ha det bra. Og helst vil du ha det bra selv også, men hvordan få til det?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse