Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

For et år siden var livet vanskelig og jeg klarte ikke å gå på skolen. Nå har jeg begynt å få lite energi på skolen. Hva feiler det meg?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. I fjor oktober begynte jeg plutselig å hate livet mitt og klarte ikke å gå på skolen. Mamma måtte tvinge meg til å gå på skolen og jeg var i veldig skiftende humør. Jeg var glad og plutselig var jeg kjempe sint. Jeg hadde så mye fravær på skolen at jeg fikk dårlige resultater på prøver. Og atpå til der så skilte foreldrene mine seg og jeg ble enda mer trist. I januar ble jeg "frisk" igjen og jeg kom meg til skolen. Men nå i september har jeg begynt å få lite energi på skolen selv om jeg spiser frokost og gjør alt jeg pleier. Så vet du hva som feiler meg? Eller om et feiler meg noe i det hele tatt?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Du forteller at du for et år siden hadde det vanskelig og måtte bli tvunget til å gå på skolen og hadde humørsvingninger. I tillegg skilte foreldrene dine seg, men i vinter kom du deg til skolen og ble "frisk". Nå opplever du å få lite energi på skolen og lurer på hva som feiler deg. Så fint at du vil ta tak i dette nå når du kjenner at du får lite energi på skolen.

I puberteten skjer det mange forandringer i kroppen, både fysisk og psykisk. Det er vanlig at følelsene svinger veldig, fra å ha masse energi og være glad til å bli lei seg og sliten. Allikevel skal man ikke ha det slik over lang tid uten at det går oppover igjen. Så lenge du også har opplevd å få det slik på samme tid for et år siden er det lurt å gjøre noe med det slik at du kan få det bedre.

Mange føler at høsten og vinteren er energitappende, kanskje er det slik for deg også? Det kan høres ut som at det har skjedd mye i livet ditt det siste året. Når foreldre skiller seg blir det store forandringer for barna også. I perioder kan det gå greit, men så blir man mer trist, sliten eller lei seg. Hvis du ikke har snakket med noen om at foreldrene dine har skilt seg så vil jeg anbefale deg å gjøre det. Nok søvn er viktig for å orke en hel skoledag. Sover man for lite kan man føle seg både trøtt, sliten og ukonsentrert. Ungdom mellom 14 og 18 år trenger 9 timer søvn per natt. 

Jeg vil anbefale deg å prate med helsesøster på skolen om hvordan du har det nå. Gjennom samtale kan du få hjelp til å sortere tanker og følelser, og da kan du se hva dette skyldes. Helsesøster er vant til å prate med ungdom om tanker og følelser, og om store og små utfordringer i hverdagen. 

Jeg legger ved noen aktuelle artikler du kan lese. Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Søvn er viktig!

Trøtt jente (colourbox.com)

Mye trøtt og sliten? Irritabel og ukonsentrert også kanskje? Du er ikke alene om det. Som regel skyldes det rett og slett for lite søvn. Husk å skru av alle skjermer en time før du legger deg.

Les mer

Så mye har matpakken å si

Matpakke

Føler du deg ofte trøtt og sliten på skolen? Visste du at årsaken kan være matpakken din? Les mer og få sunne, freshe og kjappe matpakketips her!

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Snakk med noen om foreldrenes samlivsbrudd

Tegning av ungdommer

Selv om skilsmisse er vanlig i dag, kan det likevel være vondt for den enkelte! Skulle DU ønske du hadde noen andre å snakke med som også har opplevd skilsmisse? På mange skoler i landet kan du det.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser