Hopp til hovedinnholdet

Foreldrene mine skal kanskje skilles, hva skal jeg gjøre?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, i dag var eg inne på pappa sin pc for å finne nokre bildet. Så fant eg eit dokument som heitte: Relationship. Eg kunne ikkje motstå så eg trykte på dokumentet. I dokumentet hadde mamma b.la anna skreve at ho ikkje var lykkelig og at eg var mykje av grunnen til kvifor dei fortsett var saman. Det sto og at dersom ikkje forholdet vart bedre, skulle dei skillast. Akkuratt no har eg ingen ord. I tillegg er faren min amerikansk så eg er også redd for at pappa vil flytte tilbake og då miste kontakt med meg. Dette er det verste som kunne ha hendt. Eg veit virkelig ikkje korleis eg skal leve utan dei to sammen. Dei har vore sammen i alle mine 15 år og plutselig skal dei gå i frå kvarandre? Mamma og pappa veit ikkje at eg veit det. Eg klare ikkje å sjå dei inn i auga eingong utan å begynne å grine. Eg veit heller ikkje kva eg skal gjere.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Jeg skjønner veldig godt at det du har lest på pappa sin pc har vært opprivende og vanskelig for deg.

Du tar opp et tema som vi ofte får spørsmål om her på ung: Barna finner tilfeldigvis ut noe hemmelig fra de voksnes liv, noe som er vanskelig å håndtere og som skaper usikkerhet og fortvilelse. Sånn som for eksempel at mamma og pappa ikke har det bra sammen. Da er det bra å kunne vite hva du kan gjøre med det.

Det er vanskelig å se for seg at dette bare skal gå over for deg hvis du ikke sier noe. Jeg tror det vil bli for vanskelig og bare verre om du holder inni deg alle de triste tankene. Så, jeg syns du skal fortelle mamma og pappa at du har funnet ting på pappa sin pc som du ble lei deg av å lese. Ikke vær redd for at de skal bli sinte på deg for at du har vært inne på et dokument som ikke var ditt! Fortell at du ikke klarte å la være når du så navnet på dokumentet, fordi du ble redd for om det kunne handle om mamma og pappa sitt forhold, og at dette var noe du ble opptatt av og nysgjerrig på. Det tror jeg de har forståelse for, og de har sikkert gjort noe lignende før selv i løpet av livet sitt. Hvis det var veldig viktig for dem at ikke du skulle se det tenker jeg det var deres ansvar å ikke la det ligge tilgjengelig på en pc også du benytter.  

Fortell foreldrene dine hva det gjorde med deg da du så det som sto skrevet i dokumentet. Hvilke følelser fikk du, hva ble du redd eller usikker på? Kom med alle spørsmål du har rundt dette! Det er viktig at mamma og pappa gir deg svar så du kan minske usikkerheten. Ofte gjør usikkerheten oss veldig fantasifulle og når vi bare vet litt men ikke får det hele bildet, begynner vi gjerne å fantasere om hva vi tror skal skje. Da ser vi for oss de verste scener en kan tenke seg, og så blir vi triste av noe vi ikke engang kan være sikre på at skal skje. Det er bortkasta bekymringer! Det kan nemlig godt hende at situasjonen rundt dette er annerledes enn du tror, selv om det du leste var tydelig og klart. Kanskje har noe endret seg, kanskje var det noe som ble skrevet i sinne som nå har blitt bedre, hvem vet! La mamma og pappa fortelle deg og stol på at de kan være ærlige om situasjonen.

Og - hvis det viser seg å være slik at de skal gå fra hverandre må du og foreldrene dine snakke om dette. Hva skjer videre fremover, hvordan skal du forholde deg til det, hva kan du forvente av mamma og pappa i tiden som kommer? Hvis det blir vanskelig hjemme etter dette anbefaler jeg dere å ta kontakt med et familievernkontor i bydelen/kommunen der du bor. De kan hjelpe dere med å finne ut av ting og å prate sammen. De er proffe i å hjelpe familier som har ulike former for konflikter og vanskeligheter.

Jeg ønsker deg lykke til, jeg syns du er modig som tar opp et slikt vanskelig tema. Du kan for eksempel vise dem svaret mitt - så er det starten på en samtale som forhåpentligvis vil bli oppklarende for deg. Jeg håper det går bra å prate med mamma og pappa og at de er ærlige og tydelige med deg om hva dette handler om!

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse