Hopp til hovedinnholdet

Det ser ikke ut som at mamma og pappa har det noe godt sammen lenger, og det er vanskelig for meg

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei. Eg hva ikke hva eg skal gjøre. Mamma og pappa bor sammen,men det er nesten som om eg vil at de skal flytte fra hverandre, samtidig som eg vil at de skal bo sammene. Det virker som om de ikke er glad i hverandre lenger.De gir hverandre stygge blikk når den andre ikke følger med,de snakker av og til stygt om hverandre når den andre ikke er der,de sover nesten aldri på samme rom. Mamma ligger inne med lillebroren min.Det er over et år siden eg har sett dem klemme,og enda lenger siden eg har sett dem kysse.Når vi skulle på hytten i påskeferien ble ikke mamma med fordi hun hadde "vondt" I ryggen,men hun gikk på trening allikevel. Eg gleder meg ikke til sommeren. For eg vet det at vi kommer til å tilbringe mye tid sammen og det blir ikke gøy.Det er ikke gøy å spise middag når både mamma og pappa er der.De ødlegger familien vår. Det er ikke noe galt med at de ikke er glad i hverandre lenger,men de tørr ikke å inse det selv,og det går ut over meg.Hva skal eg gjøre?Eg orker ikke mer av dem

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Jeg skjønner godt hva du mener når du forteller at det nesten er som at du vil at foreldrene dine skal gå ifra hverandre. Hvis det er veldig dårlig stemning hjemme, hvis de tilbringer mindre tid sammen enn før, og hvis du hører de snakker stygt om hverandre, er det ikke rart at du blir usikker - og at du ønsker det "dårlige klimaet" bort fra familien din. Det er lett å tenke at løsningen på problemet er at mamma og pappa går fra hverandre. 

Det er heller ikke vanskelig å forstå at du er usikker på hva som skal skje med familien din, og at du gruer deg til sommeren, når du merker alle disse endringene mellom mamma og pappa. Jeg lurer på om de vet at du er lei deg, at du ikke orker mer? Vet de hva du har hørt, hva du har fått med deg og ikke? Det må du fortelle dem! Det kan være viktig for dine foreldre å vite at du tenker mye på dette. Hvis de har det ekstra dårlig selv nå for tiden, glemmer de å huske like mye på dine følelser og behov som ellers. Det er jo litt typisk - at voksne går mye i sine egne tanker når de har det vanskelig, at de oftere glemmer å spørre hvordan barna har det. Men mamma og pappa har like mye ansvar for å støtte og ivareta deg, uansett om de strever i forholdet sitt. Og jeg tror de egentlig bryr deg masse om dine følelser og at de vil ivareta deg! Du fortjener at dere snakke sammen på en ærlig og åpen måte. Selv om man er barn har man rett til å vite ting om foreldrenes voksenliv, så lenge det som skjer preger hele familien. Og det syns jeg din historie vitner om! 

Men husk, mange foreldre krangler og strever i perioder uten at det betyr at de skal gå fra hverandre. Så det er ikke sikkert at mamma og pappa skal skilles selv om de har hatt det tøft i det siste. Mange forhold tåler vanskelige perioder, og alle mennesker er forskjellige når det gjelder hva de syns er greit.

Det viktige er at DU ikke liker når de krangler, sender stygge blikk eller snakker stygt om hverandre. Det må de forstå og ta hensyn til, uansett hva de selv tåler. 

Kanskje går dette over, kanskje søker mamma og pappa hjelp og det kan bli bedre i tiden fremover. Men hvis det blir enda vanskeligere hjemme eller hvis det viser seg at det blir skilsmisse, anbefaler jeg deg å ta kontakt med et familievernkontor i bydelen/kommunen der du bor. De kan hjelpe dere med å finne ut av ting og å prate sammen. De er proffe i å hjelpe familier som har ulike former for konflikter og vanskeligheter, og spesielt gode er de på alt som har å gjøre med samlivsbrudd. Du kan ta kontakt på egenhånd som barn. Les mer i artikkelen her.

Jeg ønsker deg lykke til, jeg syns du er modig som tar opp et slikt vanskelig tema. Du kan for eksempel vise foreldrene dine svaret mitt - så er det starten på en samtale som forhåpentligvis vil bli oppklarende for deg. Jeg håper det går bra å prate med mamma og pappa og at de er ærlige og tydelige med deg om hva dette handler om!

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Når foreldrene krangler

Foreldre som krangler (colourbox.com)

Det er ikke uvanlig å oppleve at foreldre krangler. Her får du noen tips til hva du kan gjøre.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse