Hopp til hovedinnholdet

Mamma og pappa krangler om barnebidrag

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Foreldrene mine skilte seg for drøyt 1 år siden. I begynnelsen bodde jeg og broren min annenhver uke hos mamma og pappa, og jeg hadde og har adresse hos sist nevnte. Etter drøyt ett halvt år, fant pappa seg en ny dame og var mye med, og bodde en del hos henne. Jeg valgte dermed og flytte til mamma da hun alltid har gjort det som er best for meg, og jeg følte at pappa ikke var der for meg. Nå har jeg bodd hos mamma i ca. 3 måneder, og pappa nekter å bytte adresse på meg. Han får nemlig barnebidrag fra nav på litt under 2000kr i måneden, og verken jeg eller min bror bor hos han. Han vil ikke endre adresse på meg for han nekter å betale barnebidrag for oss til mamma og han sitter å venter på en melding fra mamma at hun ikke skal kreve han for penger, og dette er noe hun ikke vil gjøre. Jeg lurer på om det er noe jeg eventuelt kan gjøre, og om han bryter noen plikter eller noen av rettighetene mine eller familien min sine?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Det er synd å høre at du blir stående i midten av dine foreldres konflikt om barnebidrag. Jeg vil tro at det er vondt for deg å være i en slik posisjon. Ut ifra det jeg leser får jeg noen tanker om at pappaen din kanskje er såra og at han nekter å bytte adressen deres for å understreke eller kommunisere ut denne følelsen. Trolig er det også flere årsaker til at han er såra. At du vil bo hos mammaen din kan være en av årsakene. Men det er trolig mer sammensatt enn som så, kanskje har han og mamma noen flere konflikter som egentlig tilhører "voksenlivet" deres og som ikke du skal behøve å ta del i. Det er aldri barn sin skyld eller barn sitt ansvar at foreldre skiller seg. Du kunne ikke noe for at de valgte å flytte hvert til sitt. Du kunne heller ikke noe for at pappa har fått ny kjæreste som han vil bruke mye tid på. Og begge foreldrene dine er helt sikkert fortsatt inni hjertet ditt sammen, selv om de har gått hver sin vei og selv om de er uenige. Det er viktig og bra at barn tør å si ifra, og vil være ærlige om hvor de ønsker å bo uten at de skal være redde for å få skylda eller å bli straffet. Det at du vil bo hos mamma nå trenger ikke å bety at du ikke liker pappa, eller ikke er glad i han. Slike ting er det viktig at man får snakket om i etterkant av en skilsmisse! Både for barna og for foreldrene. Jeg håper også at du har noen utenom "konflikten" som du kan snakke med om hvordan dette føles for deg. For eksempel noen gode venner, eller en annen voksen som helsesøster på skolen din.

Men, når det er sagt: Du spør om pappa bryter noen av dine rettigheter ved å holde igjen barnebidrag og å nekte adresseendring. Det er litt vanskelig for meg å svare sikkert på, da jeg ikke kjenner alle detaljene i akkurat din sak. Det er mange ting som spiller inn. Men det jeg med sikkerhet kan si, er at den forelderen som faktisk har daglig omsorg fra barna har krav på å motta barnebidrag selv om den andre forelderen nekter å betale. Da må NAV betale det til den forelderen som har barna, og så må det kreves inn penger fra den andre forelderen utenom. Jeg vil oppfordre mammaen din til å henvende seg til NAV for å få avklart sine og dere barna sine rettigheter i forhold til de tingene som gjelder din familie. Man kan få snakke med en personlig saksbehandler der, som kjenner lovverket og systemet godt, og som har oversikt over detaljene i din familie. Du bør sette deg ned sammen med mamma og lese mer om dette i en artikkel her fra nav.no, og i en fin artikkel vi har laget her på ung, om barneloven. Det vil gi dere mer informasjon om hva som er lurt å gjøre.

Jeg håper dette var nyttig for deg. Jeg ønsker deg lykke til, håper dere finner en løsning på bosted og at pappa etterhvert kommer mamma i møte og vil samarbeide for dere barnas beste!!

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer

Råd til deg som har to hjem

Jente pakker kofferten sin (colourbox.com)

Foreldrene dine er glad i deg, men ikke i hverandre lenger. De bor hver for seg, og du flytter imellom. Du vil at alle skal ha det bra. Og helst vil du ha det bra selv også, men hvordan få til det?

Les mer

Stønads- og trygdemuligheter for foreldre

Du som har eller skal ha barn har flere typer stønads- og trygdemuligheter som kan hjelpe deg i en økonomisk vanskelig tid.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse