Hopp til hovedinnholdet

Hei, i juli fikk jeg den tunge beskjeden om at mamma og pappa skilles. Det har gått veldig hardt utover mamma og hun har blitt syk.   

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, i juli fikk jeg den tunge beskjeden om at mamma og pappa skilles. Det har gått veldig hardt utover mamma og hun har blitt syk. Jeg prøver å snakke og høre på hva hun har å si, men det er ikke lett for meg å bare høre hennes versjon samtidig som at den er anderledes når pappa forteller den. Hva skal jeg gjøre, føler selv at det blir mer og mer vanskelig å følge med på skolen og det er ikke lett for meg å snakke med vennene mine om dette. Har dere noen råd som kan hjelpe meg komme meg gjennom dette

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei Jente 16 år

Det er kjempetrist når det blir slutt mellom kjærester, og spesielt der det er barn og ungdom inne i bildet. Mange barn og ungdom sliter med mange rare og tunge følelser i slike situasjoner - noen kjenner kanskje på skyldfølelse - noen på sorg - noen med sinne - og mange andre følelser - kanskje til og med lettelse, med alt det innebærer av andre følelser igjen ... 

Jeg hører du har dine ting, og har kanskje kommet midt imellom mor og far og at du derfor til stadighet må forholde deg til to versjoner (minst) av virkeligheten. Det er slitsomt, og det er noe du strengt tatt skulle vært foruten. Voksne skulle vært voksne og unngått å involvere barna/ungdommene sine i alle sine konflikter, men dessverre så ser vi at dette skjer altfor ofte. Mange blir litt for opptatte av sin egen forståelse av virkeligheten og sine egne smerter at de glemmer de som står rundt dem, og at de faktisk har et ansvar for å ta vare på familien sin - i alle slags dager - også i kriser. 

Men siden din mor ikke vil høre på deg, så kan det være lurt å ta det opp med din far eller andre voksne som du stoler på, så kan de kanskje hjelpe deg litt nå? Du skal få slippe å være den som tar ansvaret i familien, selv om du er 16 år og sikkert har vært flink pike og vært til stor hjelp for de rundt deg i en lang periode allerede? Læreren din, rådgiver eller helsesøster er smart å trekke inn her. Du velger selvsagt selv hva de trenger å høre, men siden du forteller at det nå går ut over arbeidsinnsatsen og konsentrasjonen din, er det nok lurt å ta en prat med de. 

Ellers håper jeg du kommer gjennom dette styrket og med hevet hode. Det er mange som har gått gjennom dette før deg og klart å finne sin plass i en ny tilværelse, men det krever nok litt av deg nå, og siden det er såpass ferskt vil nok det ta en tid før du kjenner at ting blir bra. Men ta vare på deg selv først og fremst, så må din mor ta vare på seg selv. Lykke til. 

 
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse