Hopp til hovedinnholdet

Kan mamma nekte meg og pappa i å reise på ferie?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Kan mamma nekte meg og pappa i å reise på ferie? Mamma har tatt meg med på ferie men nekter pappa.. er det rett ? Bor nå ei veke med pappa og ei med mamma.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du stiller oss spørsmål!

I utgangspunktet har du rette på ferie med begge foreldre. Dersom foreldrene dine har felles foreldreansvar har de begge ansvaret for deg uavhengig hvor du er. Lov om barn og foreldre (barneloven) forutsetter på mange måter at foreldre samarbeider og kommuniserer med hverandre.

Imidlertid er det forhold som kan føre til at det er grunner til at foreldre ikke stoler på hverandre. Har du og moren din snakket om hvorfor hun ikke vil at du skal reise på ferie med faren din?

Det kan være mange årsaker til at en forelder blir engstelig. Noen foreldre er redd for at den andre skal ta barn ut av landet og ikke komme tilbake, andre kan være redd for den andres alkoholbruk på ferie. Dersom du virkelig vil på ferie med faren din bør du snakke med moren din om dette. Du er såpass gammel at du fortjener et svar. I følge barne loven har du krav på å bli hørt i saker som angår samvær og tid med foreldre.

Dersom det er vanskelig å snakke med dem kan det være godt å få hjelp. Ved familievernkontoret der du bor kan du og foreldrene dine få hjelp til å snakke sammen om dette.

Håper dette er til nytte for deg!

 

 

Vennlig hilsen

Familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer

Hva kan du bestemme selv?

Jente som lurer på noe (colourbox.dk)

Det er viktig å være klar over at du i utgangspunktet har selvbestemmelse i alle saker som angår din helse fra du har fylt 16 år. Det er den helserettslige myndighetsalderen. I noen tilfeller kan du bestemme selv allerede fra 12 år.

Les mer

Råd til deg som har to hjem

Jente pakker kofferten sin (colourbox.com)

Foreldrene dine er glad i deg, men ikke i hverandre lenger. De bor hver for seg, og du flytter imellom. Du vil at alle skal ha det bra. Og helst vil du ha det bra selv også, men hvordan få til det?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse