Hopp til hovedinnholdet

Jeg leste et sted at når man er 16 så kan man bestemme selv hvem av foreldrene man vil bo hos.... stemmer dette?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Foreldrene mine er skilt. Hvilke rettigheter har jeg når det gjelder bosted? Jeg vil være minst mulig hos pappa fordi jeg liker ikke å være hos han på grunn av blant annet oppførselen hans. Jeg leste et sted at når man er 16 så kan man bestemme selv hvem av foreldrene man vil bo hos.... stemmer dette?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Det er leit å høre at du ikke har det så bra med faren din. Det du sikter til er barnelovens bestemmelse om at barn over 7 har krav på å bli hørt i saker som angår hvor de vil bo, samvær og lignende.  Det er kanskje å ta i litt at du har lov til å bestemme helt selv. Det kommer blant annet på om moren din synes det er greit at du bor hos henne hele tiden.

Når du er så gammel som du er,har du stor grad av medbestemmelse og din mening vil, for eksempel legges stor vekt på i en eventuell rettssal. Dette innbærer at dersom du og moren din er enig, er det ingen som kan tvinger deg til å være hos faren din dersom du ikke vil.

Kan du si det til ham selv? Hører han på moren din? Selv om du på mange vis kan ta den avgjørelsen er det ikke sikkert han aksepterer det uten videre. Det er imidlertid viktig at du gjør det du tenker er best for deg.

Lykke til!

Vennlig hilsen

Familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Barnekonvensjonen

Barnekonvensjonen

Du har rett til å si hva du vil. Du har rett til å uttrykke deg om det du er opptatt av, det du har på hjertet, det du tenker og føler og mener. Det står i alle barn og unges grunnlov.

Les mer

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer

Råd til deg som har to hjem

Jente pakker kofferten sin (colourbox.com)

Foreldrene dine er glad i deg, men ikke i hverandre lenger. De bor hver for seg, og du flytter imellom. Du vil at alle skal ha det bra. Og helst vil du ha det bra selv også, men hvordan få til det?

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer

Barneloven

Tenåringsgutt (colourbox.com)

Barneloven regulerer blant annet foreldrenes plikter og ansvar for barna, og barnas rettigheter overfor foreldrene. Den gir deg blant annet rett til å bestemme selv i noen viktige spørsmål etter du har fylt 15 år.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse