Hopp til hovedinnholdet

Jeg vil være mindre hos pappa. Kan jeg det?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg vil bare bo hos mamma er bare lei meg og savner mamma når jeg er hos pappa. Og pappa er sint på meg. Jeg bor hos mamma mer enn hos pappa men gruer meg til jeg skal til pappa. Så jeg vil ikke være noe der. Kanskje annenhver helg. Kan jeg det? Familievernkontoret sier jeg hvertfall må være hos pappa annenhver helg og en dag i uka for sånn er loven. Er det sant?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei
 

Takk for at du skriver til oss! Det høres vondt ut for deg å savne mamma så mye når du er hos pappa! Denne følelsen deler du nok med veldig mange andre ungdommer som har skilte foreldre - mange føler seg mer hjemme hos den ene eller andre, og det kan bli konflikter om bosted og hvor mye man skal være hvor. 

Hvis det i tillegg er slik at pappa er så mye sint at du gruer deg til å dra til han, er det noe som ikke er OK. Vet mamma og de på familievernkontoret om det at du er redd og gruer deg? Du må si tydelig ifra til dem slik at de virkelig forstår hvordan det er å være deg nå.

Det er riktig at begge foreldrene har plikt og rett til å ha samvær med barna sine når de er skilt - så lenge de begge har god nok omsorgsevne og så lenge de bor slik at det er mulig for barnet å reise mellom dem. Men barna skal få være med å si sin mening om hvor mye og hvordan dette skal fordeles, det står i barneloven - som du kanskje har hørt om på familievernkontoret?

Dersom du har lyst til bo mer hos mamma og mindre hos pappa, er det altså noe du har rett til å kunne ta opp. I barneloven står det at du har rett til å bli hørt. Det står også at "..Foreldre skal legge stadig større vekt på barnets meninger jo eldre og mer modent barnet blir..." Dette gjelder blant annet hvem av foreldrene barnet skal bo fast hos og samvær. Etter fylte 12 år skal det legges stor vekt på hva barnet mener. Og du er over 12 år!  Det vil si at de voksne er lovpålagte å ta hensyn til dine meninger og høre på dem, men at det til syvende og sist er de som bestemmer.
 
Det beste er om du kan snakke med foreldrene dine og fortelle dem tydelig hvordan du har det. Kanskje er det nok, kanskje vil pappa forstå at han må endre seg dersom han får høre hva du tenker? Og kanskje kan det bli bedre å være hos han etterhvert?
 
Men dersom det blir vanskelig for deg å fortelle dette til din pappa, kan det være en idé å ta en prat med mamma når du er hos henne. Hvis du fortsatt har kontakt med de på familievernkontoret kan du eventuelt be dem hjelpe deg med å invitere til en samtale der, slik at du og foreldrene dine kan snakke sammen om det at pappa er sint og hvordan du føler. Det er ikke lett å si ifra om sånne ting alltid, så derfor kan det være greit å gjøre det på et sted der det er noen fagfolk tilstede som er vant til å snakke med familier om vanskelige ting.
 

Jeg håper dette var til hjelp. Jeg håper pappa skjønner hvordan du har det og tar hensyn til dette, uansett hva utfallet blir. Jeg håper du får en bosituasjon som er god for DEG!

Jeg ønsker deg alt godt.

 

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Råd til deg som har to hjem

Jente pakker kofferten sin (colourbox.com)

Foreldrene dine er glad i deg, men ikke i hverandre lenger. De bor hver for seg, og du flytter imellom. Du vil at alle skal ha det bra. Og helst vil du ha det bra selv også, men hvordan få til det?

Les mer

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer

Flytting når foreldrene skiller seg

Skilsmisse kan skape en sårbar situasjon for foreldrene, men kanskje ennå mer for barna, særlig dersom én eller begge foreldre skal flytte.

Av Tiril, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse