Hopp til hovedinnholdet

Foreldrene mine har kranglet veldig mye den siste tiden. Om foreldrene mine skilles får jeg skylden, det bare vet jeg. Hva kan jeg gjøre for å hindre at det skjer?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Foreldrene mine har kranglet veldig mye den siste tiden. Mamma har sagt til meg før at de aldri kommer til å skilles, men nå har ting begynt å forandre seg. Jeg har skyldfølelse fordi jeg er en av grunnene til at de krangler. Når jeg snakker med de hver for seg baksnakker de hverandre til meg. Det er veldig vondt å høre og jeg prøver å få de til å bli venner igjen. Jeg har mest skyldfølelse ovenfor søsknene mine. Om foreldrene mine skilles får jeg skylden, det bare vet jeg. Hva kan jeg gjøre for å hindre at det skjer?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Dette høres ut som en vond situasjon for deg. Du har tanker om at foreldrene dine kommer til å skilles, og at dette er din skyld.

Du skriver at du er en av grunnene til at de krangler, og at de begge baksnakker hverandre til deg. Jeg skjønner godt at det er vondt å høre på. Du er helt sikkert glad i både mamma og pappa, og vil bare at de skal være venner.

Du spør hva du kan gjøre for å hindre at de går fra hverandre. Hvis de har bestemt seg for at dette er den beste løsningen, så er det ikke sikkert at du kan gjøre noe som helst med det. Likevel synes jeg det er viktig at du er ærlig og tydelig mot dem begge om hvordan dette kjennes for deg. Du kan spørre dem om de skal skille seg, og fortelle at du blir usikker når de krangler så mye. Jeg synes du skal be dem slutte å krangle om deg og si at du ikke vil høre på at de baksnakker hverandre. Fortell dem at du kjenner på skyldfølelse, både for at de krangler og ovenfor søsknene dine. Sånn skal du ikke ha det.

Jeg har lyst til å si til deg at en skilsmisse aldri er barna / ungdommene sin skyld. Foreldre kan være uenige i oppdragelse og andre ting som har med barna å gjøre. Barna kan også gjøre ting som de voksne blir sinte for. Likevel er dette en del av det å være foreldre. Hvis dine foreldre ikke klarer å bli enige og finne gode løsninger sammen, så handler det om helt andre ting enn deg.

Hvis det ikke er mulig for deg å snakke med foreldrene dine om hvordan du har det nå, så kan du finne en annen voksen som du har tillit til. Det kan være en i familien din eller kanskje helsesøster på skolen?

Ta også en titt på artiklene under svaret, så finner du kanskje flere tips og råd.

Lykke til!

Vennlig hilsen familieterapeuten :)

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Når foreldrene krangler

Foreldre som krangler (colourbox.com)

Det er ikke uvanlig å oppleve at foreldre krangler. Her får du noen tips til hva du kan gjøre.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse