Hopp til hovedinnholdet

Jeg vil bo mer hos mamma

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har skilte foreldre og bor annen hver uke hos vær. Jeg vet det høres ut som et normalt problem men nå som jeg er litt eldre har jeg skjønt at det ikke er normalt å krangle så mye som jeg gjør med pappa gjør. Vi har diskusjoner og krangler vær dag og jeg orker ikke mer. Han skal bestemme så mye og blir sur eller forbanna for de minste ting, jeg har ingen respekt for han lengre noe som jeg synes er veldig trist. Før når vi kranglet ble jeg irritert over han men nå er jeg egentlig bare lei meg. Når jeg tenker på faren min er det mye vonde følelser som kommer og det tror jeg ikke er riktig. Foreldrene mine skilte seg for ca 3 år siden og det var krangling hele tiden, når jeg husker tilbake til det nå var det pappa som hele tiden lagde kranglene, mamma orket ikke si noe til slutt. Ofte ligger jeg på rommet å gråter i en evighet når jeg egentlig burde øve til en prøve. Jeg viø bo mer hos mamma men pappa kommer enten til å bli kjempe trist eller forbanna og vil si nei hvaskaljeggjør

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for et viktig og godt spørsmål! Du skriver at du er lei av all kranglingen med pappaen din og derfor vil bo mer hos mamma. Samtidig er du redd for at pappaen din skal bli trist eller forbanna når du forteller det og dermed si nei. 

Jeg skjønner at det kan oppleves vanskelig å fortelle pappaen din dette. Jeg tenker allikevel at det er veldig viktig at du faktisk gjør det. Ingen er tjent med at du stadig har det vondt og går rundt og er lei deg. Det kan til slutt gå utover forholdet til pappaen din på en negativ måte.

Å være mye lei seg er slitsomt. Det tapper kroppen for energi. Dette er energi du trenger til skolearbeid og til å leve ditt liv som ungdom; være en venn og venninne for andre.

Kan du be om å få en samtale med både moren og faren din en dag eller kveld? Start i så fall med å fortelle dem at du er veldig glad i dem begge to, men at du må prate med dem om hvordan det er å bo to steder. Du kan si noe om hvordan du har det og at du ønsker å bo mer hos mamma. I det minste ønsker du at lar deg prøve dette en stund. Understrek for pappa at du er like glad i han og at du fortsatt ønsker å tilbringe tid sammen med han. 

Hvis du ikke klarer å snakke med dem samlet; får du snakke med dem hver for seg. Du kan ikke gjøre mer enn å fortelle foreldrene dine hvordan du føler det. Prøv å få de til å forstå at dette ikke handler om hvem du er mest glad i - men om at du trenger mer ro i hverdagen for eksempel.

I Barneloven står det at barn over 12 år langt på vei skal være med å bestemme hvor de skal bo. I tillegg følger det av barneloven § 33 at foreldrene skal gi barnet stadig større rett til å bestemme selv etter hvert som barnet blir eldre frem til myndighetsalderen som er 18 år. Det betyr at foreldrene dine høre på deg i denne situasjonen. Dere kan få hjelp til å bli enige på et familievernkontor. Dit kan du også komme for å si din mening. Men først må pappa og mamma få vite at du ikke har det greit sånn som det er nå, og at du ønsker en forandring.

Her er en oversikt over familievernkontor:

www.bufdir.no/Familie/Finn_familievernkontor/

Ønsker deg riktig lykke til videre!

 

Med vennlig hilsen familieterapeuten, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse