Hopp til hovedinnholdet

Er det noe jeg kan gjøre for å forhindre at foreldrene mine skilles?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg tror foreldrene mine skal skilles. Min biologiske mor og pappa skilte seg når jeg var liten, så jeg husker ikke så mye av det. Jeg bor hos pappa, fordi mamma har noen fysiske problemer og bor langt unna, og nå tror jeg at pappa og stemoren min skal skillest. Jeg vil ikke at det skal skje, men de krangler hele tiden, og pappa prøver å prate med stemoren min, men hun vil ikke prate med han. Er det noe jeg kan gjøre for å forhindre det? Jeg har tre yngre søsken også, og 2 av dem er ganske små.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei du!

Jeg skjønner godt at du er bekymret for om pappa og stemoren din skal skilles. Du ser at de krangler mye, og det virker som om stemoren din ikke er så interessert i å snakke med pappa. Jeg skjønner at du også tenker mye på dine tre yngre søsken.

Mitt råd er at du tar en prat med enten pappa alene eller både pappa og stemoren din sammen. Du kan si fra på forhånd at du gjerne vil snakke med dem om noe viktig. Be om at dere setter dere ned, har tid og ikke blir forstyrret. Så kan du fortelle dem om hva du ser og opplever i familien. Fortell dem at dette gir deg tanker om at de kanskje skal skilles og at du trenger noen svar. Du kan også si at du blir bekymret for hva som da kan skje med både deg selv og søsknene dine.

Ofte er det lettere for foreldre å ta imot ungdommenes tanker og følelser enn å høre kritikk av seg selv. Det hender at de voksne glemmer litt hvordan det er for barna i familien når de krangler, fordi de blir så opptatt av seg selv. Da kan det være en vekker for dem når du sier fra. Hvis de skal skilles, så får du vite det og dere kan snakke om hva som skjer videre. Hvis de ikke skal skilles, så er det en viktig avklaring for deg. Samtidig får du sagt fra om at det er vanskelig med all kranglingen.

Hvis det ikke nytter å snakke med pappa og stemor, så synes jeg du skal gå til en annen voksen du har tillit til. Det kan være mamma, en annen i familien eller kanskje helsesøster på skolen? Dette er i hvert fall ikke noe du skal fortsette å bekymre deg for alene.

Ta også en titt på artiklene under svaret.

Lykke til!

Vennlig hilsen familieterapeuten :)

 

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Skilsmisse

Skilsmisse

De fleste blir berørt på en eller annen måte av samlivsbrudd. Det kan være deg selv det gjelder, eller en i din familie, en venn eller en nabo. Hva skjer når man skiller seg og hva er dine rettigheter som barn i en skilsmissefamilie?

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse