Hopp til hovedinnholdet

Hva kan jeg gjøre for å få flytte til min mamma?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg vil ikke bo hos min pappaen min noe mer. Jeg er jo over 12 men min lilllesøster er bare 10 og jeg kan ikke flytte fra hun. Hun sier hun ikke vil Bo der ofte, og gråter når vi skal reise fra mamma til pappa. Han har fått seg ny dame og vi føler at han ikke bryr seg om oss lenger. Han stiller ikke opp på noen måter og tenker bare på seg selv når vi spør han om han kan hjelpe meg med noe som f.eks å kjøpe sjampo blir han veldig sint og kjefter på meg Hva kan jeg gjøre for at jeg og Min lillesøster kan flytte til mamma fast. Pappa ville aldri godkjent det siden Hun er under 12. PS bor 50% hos begge

Besvart 26.11.2018 16:51
 

Svar
Hei jente 15 år

Takk for at du skriver til oss i Ung.no.

Så leit å høre at du og din søster sliter med å bo hos deres pappa.

Det er ikke alltid man går like bra overens med foreldrene sine, og det kan være vanskelig når en ønsker å bo hos den ene.

I følge barneloven har du krav på å få si din mening om hvor du vil bo. Når man er over 12 år skal det legges stor vekt på hva du ønsker. En avgjørelse om samvær skal først og fremst rette seg etter det som er best for barnet eller den unge, ikke hva foreldrene ønsker.

Det er viktig at du prater med foreldrene dine om det. Avtal et tidspunkt og si at du vil prate om hvor du ønsker å bo. Du kan si noe om hvordan dere søstre har det og at du ønsker og bo fast hos din mor. Og at du håper at de vil la deg prøve dette en stund. Det kan hende at faren din synes det er litt sårt at du ønsker å bo fast hos moren din, men det kan også være at han vil ha forståelse for ønsket ditt. Det er vanskelig å la være å tenke på hvordan foreldre føler, men det er også viktig at du tør å si i fra hva du vil.

Det kan være greit å skåne din søster for denne samtalen med dine foreldre, men at du forteller hva hun også ønsker og mener. Fortell at det er vanskelig med en ny voksen person å forholde seg til. Samt at det koster litt mer å være ungdom, og at hår og hudpleie produkter er viktig for å føle seg bra og noe enhver ungdom har behov for. Forsøk å være ærlig om hvordan ting er.

Hvis dette er vanskelig kan du ta kontakt med familievernkontoret for å få hjelp til å bli hørt av dine foreldre. De kan hjelpe dere til å snakke sammen om det, eller til å få foreldrene dine til å forstå hvorfor du ønsker det slik som du gjør. 

Du kan også ta kontakt med helsesøster på skolen eller helsestasjon for ungdom for å be om hjelp til et møte med mor og far og helsesøster til stede. Der kan eventuelt helsesøster hjelpe deg til å få frem din sak.

Ønsker deg masse lykke til videre!

Vennlig hilsen Helsesøster Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Skilsmisse

Skilsmisse

De fleste blir berørt på en eller annen måte av samlivsbrudd. Det kan være deg selv det gjelder, eller en i din familie, en venn eller en nabo. Hva skjer når man skiller seg og hva er dine rettigheter som barn i en skilsmissefamilie?

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Råd til deg som har to hjem

Jente pakker kofferten sin (colourbox.com)

Foreldrene dine er glad i deg, men ikke i hverandre lenger. De bor hver for seg, og du flytter imellom. Du vil at alle skal ha det bra. Og helst vil du ha det bra selv også, men hvordan få til det?

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse