Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg miste statsborgerskapet mitt om jeg skiller meg?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Jeg var født og oppvokst i Nepal, og jeg ble giftet bort til en eldre mann her i Norge for noen år siden for å få statsborgerskap. Jeg har nå fått statsborgerskap, men jeg lurer på om jeg mister det om vi skiller oss nå. Jeg kan ikke flytte tilbake til Nepal, fordi jeg blir slått av faren min, og er derfor avhengig av at jeg får opphold her i Norge. Hva kan jeg gjøre?

Besvart 08.01.2019 09:31
 

Svar
Hei

Tusen takk for spørsmålet ditt. Jeg kan forstå at dette er en vanskelig situasjon for deg. Du lurer på om du kan skille deg uten å miste ditt norske statsborgerskap. Det korte svaret på spørsmålet ditt er ja, det kan du. At du skal få beholde statsborgerskapet ditt, skal ikke være avhengig av at du fortsetter å være gift. 

Men; det er viktig å være klar over at hvis det kan reises mistanker om at ditt ekteskap har vært et proforma ekteskap – altså et ekteskap som er inngått bare for at du skulle kunne komme til Norge og bli her, og ikke av noen annen grunn enn dette, vil dette kunne få betydning. Det vil da kunne føre til at du mister ditt statsborgerskap fordi det blir vurdert som at du har fått dette på grunnlag av feil opplysninger. Det vil også kunne føre til at tillatelsen din til å oppholde deg i Norge, blir trukket tilbake. Dette vil også kunne føre til at du blir utvist fra Norge. Dette betyr at du må reise ut av Norge, og ikke får lov til å komme tilbake igjen enten i en begrenset tidsperiode eller for alltid. 

Du lurer på hva du kan gjøre. Det er vanskelig å si hva du kan gjøre i den situasjonen du er i. Du forklarer at du ikke kan reise tilbake til Nepal fordi du blir utsatt for vold av din far. Dette er i utgangspunktet dessverre ikke et forhold som kan danne grunnlag for opphold i Norge på selvstendig grunnlag. Det er vanskelig å si hva du kan gjøre i den situasjonen du er i. Jeg vil anbefale deg å ta kontakt med en advokat og forklare situasjonen din, slik at dere sammen kan finne ut hvilke muligheter du har i den situasjonen du er i.

Lykke til!

Hilsen Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oppholdstillatelse: Bo, studere, jobbe i - eller besøke Norge

Norske flagg (Foto: Colourbox.com)

Du som vil søke om å bo i, studere i, jobbe i - eller besøke Norge trenger statsborgerskap eller utlendingspass.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse