Hopp til hovedinnholdet

Redd for at foreldrene mine skal skilles

Jente 13 år
 

Spørsmål

Sikkert likt som mange andre, så er jeg redd for at foreldrene mine skal skilles. Men problemet er at de aldri har giftet seg, så i såfall vil de bare gå fra hverandre. Jeg er redd for at det blir enklere for dem å gå fra hverandre hvis de ikke er gift. Mamma og pappa snakker nesten aldri, og når de i såfall snakker med hverandre, så krangler de eller diskuterer. Her om dagen begynte mamma å gråte. Jeg og mamma skulle bare ut på en liten ski tur for å kjenne på om jeg klarer å gå på ski etter forkjølelsen min. Pappa synes det var en utrolig dårlig ide, så de kranglet med hverandre helt til mamma begynte å gråte. Jeg vet ikke hva dette betyr, men jeg vet at det skjer sånne små krangler hele tiden. Da blir jeg nødt til å på en måte velge mellom mamma og pappa, det er meget vanskelig. Jeg vet også at mamma begynner å bli sliten av alt fordi hun føler at pappa ikke gjør noen ting i hjemmet, og at han ikke hjelper til med hverdags ting. Hvordan kan jeg få dem til å ikke gå fra hverandre?

Besvart 13.01.2019 18:00
 

Svar
Hei
 
Takk for at du tar kontakt med oss! 
 
Det helt riktig som du sier at barn og ungdom flest frykter at foreldre skal skilles. Noen tenker mer på dette enn andre, og spesielt når de opplever at stemningen mellom foreldrene er dårlig over tid. 
 
Å gå fra hverandre når man har felles barn er for de aller fleste en veldig vanskelig og tung beslutning helt uavhengig av om man er gift eller samboer.  

Det er foreldrene dine som har ansvar for å løse sine konflikter eller samarbeidsproblemer, selv om du veldig gjerne ønsker å hjelpe til er dette ikke ditt ansvar. Det viktigste du kan gjøre er å si ifra om hvordan deres konflikter påvirker deg og hvordan det får deg til å føle deg. Ofte kan dette være en øyeåpner for foreldre som har konfliktfylt kommunikasjon- og det kan bidra til at de tenker over sine reaksjonsmønster og måter de snakker til hverandre på. Jeg vil anbefale å snakke med foreldrene dine en gang dere har god tid- er det vanskelig å finne en start kan du kanskje vise dem innlegget ditt og svaret mitt.

Jeg legger ved en lenke som gir noen innspill til hvordan du kan forholde deg til situasjonen slik den er nå 

www.ung.no/problhjemme/3881_Når_foreldrene_krangler.htm

Foreldre som har det vanskelig sammen kan også søke hjelp ved et familievernkontor.  Der arbeider det terapeuter som kan hjelpe til med å finne ut av hvorfor ting er slik de er, og hva som skal til for at det kan bli bedre. Ofte handler det om kommunikasjon, og at man har kjørt seg litt fast. I andre tilfeller er det behov for hjelp til å se seg selv utenfra, og hjelp til å forstå hvordan en oppleves av andre. Mange ganger skal det ikke så mye til for å løse problemene. Familievernkontorene er et gratis tilbud.

 

Jeg håper at svaret mitt kan komme til nytte for deg!

Mvh familieterapeuten i samarbeid med ung.no

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Når foreldrene krangler

Foreldre som krangler (colourbox.com)

Det er ikke uvanlig å oppleve at foreldre krangler. Her får du noen tips til hva du kan gjøre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse