Hopp til hovedinnholdet

Foreldrene mine skal kanskje skilles og det gjør vondt

Jente 20 år
 

Spørsmål

Mamma fortalte meg nå at hun og pappa tenkte på å bo fra hverandre og i værstefall skilsmisse. Jeg vet jeg er voksen og bor egentlig for meg selv. Men dette kom som et fullstendig sjokk. Har alltid beundret mine foreldres forhold og ønsket det samme som dem. Familien vår har opplevd så mye sammen, jeg fikk kreft og vi har vært veldig nære alle sammen. Trodde bare at vår familie var sterkere, jeg vet at vi trenger hverandre alle sammen. Jeg blir sint og tenker at jeg ikke vil ha noe med dem å gjøre hvis det skjer. Og noen vil sikkert si at det er egoistisk, men det gjør bare så vondt, og skjønner ikke hvordan jeg skal komme meg igjennom det, har vært alvorlig deprimert i mange år og redd for at dette vil gjøre meg syk igjen. Prøver å lese på nettet men står bare skrevet om små barn og tenåringer i forhold til dette. Er det normalt at jeg på snart 21 år tenker på dette som jordas undergang for min del? Hadde heller ALDRI klart å godta at de fant seg nye partnere. Dette kom som et sjokk..

Besvart 08.02.2019 10:07
 

Svar
Hei

Fint at du tar kontakt med oss.

Du forteller at du kjenner på mange følelser i etterkant av at foreldrene dine har sagt at de ønsker å bo fra hverandre og at de kanskje kommer til å gå fra hverandre. Følelsene du forteller om er helt normale! Uavhengig av alder er man uansett barn av sine foreldre og de samme følelsene kan utvikle seg hos voksne som hos barn. Det er ikke rart du er lei deg, kjenner på sorg over kanskje å miste noe verdifullt og frykt for at ting kanskje vil endre seg. Det er også normalt å bli sint på sine foreldre og ha behov for noe avstand til å fordøye beskjeden. Som oftest er det en midlertidig reaksjon.

Du forteller at dere har opplevd mye sammen og at dere har hatt vanskelige perioder i livet. Kanskje har det vært trygt for deg at foreldrene dine har stått støtt sammen. Du skriver ikke noe om det men kan hende du er redd for at de ikke vil være like stødige eller trygge for deg dersom de ikke er sammen lengre. Men det trenger ikke å bli slik. Som oftest når et par går fra hverandre har de gode grunner for det og har tenkt på det lenge. Det er vanskelige avgjørelser å ta. Mange som går fra hverandre vil få det bedre med seg selv når de ikke er sammen lengre. Og når man har det bedre er man også bedre støttespillere for seg selv og andre rundt seg.

Kanskje det hadde vært godt for deg å snakke med noen om det som du opplever nå? Det kan hende det er fint at det er noen andre enn dine foreldre. En venn eller slektning som du stoler på? Som oftest er det litt lettere å forholde seg til vanskelige ting dersom man har noen å dele det med. Det vil også være med å hjelpe deg å ikke komme inn i en ond spiral med depressive tanker.

Fordi dine foreldre ikke har bestemt seg for å skilles vil det også være en mulighet for at de finner sammen igjen. Slik som nå når du kjenner på mange ubehagelige følelser er det lett å tenke verstefalls tanker. Men her høres det ut som det vil være en periode der dette er usikkert og det kan få flere utfall.

Håper at dette er til hjelp for deg. Lykke til!

 

Hilsen psykolog i Familievernet

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse