Hopp til hovedinnholdet

Er det lov til å velge hvor man vil bo det året man fyller 16?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har kommet i det siste i veldig mye krangel hjemme hos min far (foreldrene mine er skilt) og jeg begynner å bli sliten av det så da har jeg prøvd å være hos mora mi mer enn faren min. Det har vært annenhver uke men jeg har lyst til å få endringer nå. Jeg fikk lest der at når du fyller 16 kan jeg velge selv, men jeg fyller 16 om ca. 3 måneder, kan jeg fortsatt velge selv uten å bli nektet av faren min? Det blir ofte krangle hos faren min og det er nesten ikke noe vits å prøve å ha en diskusjon med han siden han kommer alltid med det ene svaret som er, "Sånn er det og sånn blir det"/"Så lenge du er under 18 år så bestemmer jeg over deg" (eksempel: bade, tur, hjemme (lovlig ting)). Mitt ønske er å kunne være hos mora mi fra mandag til fredag (12 dager) og faren min i helgen (2 dager av 2 uker). Er det lov til å kunne velge det året man fyller (og kan ikke bli nektet) eller er jeg nødt til å vente til bursdagen min? Takk for hjelpen.

Besvart 15.02.2019 09:59
 

Svar
Hei
 
Takk for at du tar kontakt med oss!
 
Det er leit å høre at du opplever mye krangling med faren din, det er lett å forstå at det gjør deg sliten! Kanskje er det slik for dere begge?
 
Frem til du fyller 18 år er det foreldrene dine som bestemmer hvor du skal bo og hvor mye du skal være hos hver av dem. Men, foreldrene dine har også et ansvar for at avtalen også er god for deg.
 
Jo eldre du blir, jo mer skal de vektlegge din mening- og når du er 16 år har meningen din mye å si.
 
Jeg legger ved en lenke som kan være nyttig for deg å lese i denne sammenheng: 
Om du ikke er fornøyd med slik som ordningen er nå er det viktig at begge foreldrene dine vet hvorfor -og akkurat hva du ønsker deg.
 
 
Jeg forstår at du opplever dialogen med faren din spesielt vanskelig akkurat nå. Det er greit å ta dette opp en gang det er fredelig stemning. Kanskje det kan være en start å vise innlegget ditt og svaret mitt?
 
Dere kan også få hjelp ved et familievernkontor. På et familievernkontor arbeider det terapeuter som mye kompetanse på å hjelpe familiemedlemmer til å kommunisere bedre sammen. De kan også hjelpe foreldre med å lage ny avtale- og du kan være med dersom foreldrene dine syns det er greit.
 
Jeg håper at svaret mitt kan hjelpe deg et stykke på vei!
 
Mvh familieterapeuten i samarbeid med ung.no
 
 
 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse