Hopp til hovedinnholdet

Hva kan jeg gjøre for å venne meg til det?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente som har levd med skilte foreldre i snart 3 år. Det påvirket meg ikke særlig mye etter jeg fikk nyheten om at de skulle skilles. Jeg hadde aldri sett eller hørt dem krangle før, og var ikke veldig klar over at det skulle skje, men det skjedde. Jeg og søsknene mine bor en uke hos mamma og en hos pappa. Det var for noen måneder det virkelig traff meg. Pappa fortalte oss at han hadde fridd til kjæresten, og at hun og sønnen skulle flytte inn om noen måneder. Rett etter det skjedde fikk vi en nyhet hos mamma om at hun hadde fått seg en kjæreste. All forandringen skjedde veldig fort for meg, og det var da jeg virkelig begynte å skjønne hvorfor skilsmisse gjør så vondt. Fra da pappa og mamma skilte seg har det skjedd alt for mye til at jeg skal vende meg til det lett. Hva kan jeg gjøre for å vende meg til det?

Besvart 13.05.2019 22:32
 

Svar
Hei

Takk for ditt spørsmål! Det er forståelig fra min side at dette er store forandringer for deg. Det hadde det vært for alle. Jeg har noen råd på veien:

1) Tenke over det du skriver her, at du synes det er mye som har skjedd fra de skilte seg til idag, og at det er helt OK (og vanlig) å tenke sånn! Prøv, på din måte, å akseptere det du tenker og føler. Godta ovenfor deg selv at du synes det er vanskelig.

2) Snakke med noen du kjenner om dette her, slik at du ikke føler deg alene om det. Hvis du har søsken som er gamle nok til å snakke om det, eller noen andre i familien, så kan dette hjelpe.

3) Fortell det til foreldrene dine. Hvis du synes det er vanskelig, så gjerne vis dem det du har skrevet her. Her viser du tydelig både forståelse for foreldrene dine og at de går videre med nye partnere, men også at du synes det er en stor overgang som datter.

4) Det er ikke alt man kan gjøre noe med, men man kan gjøre noe med hvordan det påvirker en. Hvis det er noen ting du synes er spesielt vanskelig, så kan du tenke over det og fokusere på det når du snakker med foreldrene dine. Hva med at dere lager noen familie-regler? 

5) Avtal alene tid med mamma og pappa. At de har funnet nye partnere er forhåpentligvis en god ting i deres liv, og det kan bli en god ting i ditt liv også, hvis man respekterer hverandre og tar vare på hverandre i prosessen. Hva som ofte er positivt for både barn og foreldre er at man avtaler en alene tid sammen, hvor bare du og mamma er sammen, eller du og pappa er sammen. Går en tur, på kino, gjør en aktivitet, spiller ett spill hjemme eller ser på film. Det trenger ikke å være stort, men bare at du får tid med foreldrene dine uten nye partnere, og nye barn. 

Det virker som at foreldrene dine har klart en skilsmisse bra, og jeg tror også at de kommer til å ha deg i fokus videre framover. Fortell dem hva som er viktig for deg, så kan de lettere være der for deg også. 

Vennlig hilsen rådgiver innen adferdsvitenskap.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Skilsmisse

Skilsmisse

De fleste blir berørt på en eller annen måte av samlivsbrudd. Det kan være deg selv det gjelder, eller en i din familie, en venn eller en nabo. Hva skjer når man skiller seg og hva er dine rettigheter som barn i en skilsmissefamilie?

Les mer

Råd til deg som har to hjem

Jente pakker kofferten sin (colourbox.com)

Foreldrene dine er glad i deg, men ikke i hverandre lenger. De bor hver for seg, og du flytter imellom. Du vil at alle skal ha det bra. Og helst vil du ha det bra selv også, men hvordan få til det?

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse