Hopp til hovedinnholdet

Jeg har skilte foreldre og får ikke sove. Har dere noen tips?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei jeg har skilte foreldre og får ikke sove. Jeg tror det er på grunn av det. Men hva skall jeg gjøre? Dagen etter er jeg kjempe trøtt. Har dere noen tips?

Besvart 21.05.2019 19:18
 

Svar
Hei jente 13 år. 

Det er noen som kan streve med å sovne om kvelden. Hvis man har mye å tenke på, som at foreldrene er skilte, kan det være vanskelig å sovne. 

Du kan snakke med foreldrene dine om dette. Kanskje du kan forklare hva det er du tenker på, mens du ligger der for deg selv og prøver å sove? Er det noe du lurer på som de kan svare på? Er det noe som ikke er avklart? 

Det kan også være fint å snakke med en som ikke er i familien. Du kan snakke med helsesøster/helsesykepleier om dette. Akkurat dette er helsesykepleieren vant til å snakke med ungdom om. 

For mange ungdommer er det viktig å skille på hva som er ens ansvar og hva som ikke er det. Du kan ikke kontrollere hva foreldrene dine gjør, sier eller hvordan de har det med seg selv. De må ta ansvar for seg selv, og så skal de også passe på deg og sikre at du har det så bra som det går an!

Det er også viktig at du spiser nok mat hver dag, at du er fysisk aktiv og at det som skal snakkes om, er ferdig snakket, før du legger deg. Da vil du føle ro og fred inni deg, og det er lettere å sovne. 

Unngå telefon, pc og tv-skjerm den siste timen før du skal sove. Da slipper du å få det blå lyset inn i øynene, som gjør deg mer våken. 

Før du legger deg, kan du finne en rutine, gjøre akkurat det samme. Det kan være å pakke skolesekken til neste dag, legge fram klær til neste dag og eventuelt lage ferdig matpakke og sette vannflasken i kjøleskapet. Deretter kan du stelle deg og pusse tenner og si god natt.

 

Sikre deg at rommet er luftig opg svalt.

Når du skal sove, kan du se om du klarer å finne fine, gode og koselige tanker.

Det er noen som lager seg en historie for seg selv, før de sovner. Hvis man tenker seg, eller snakker inni seg, den sammen historien hver kveld, kan det være en fin avslutning på dagen. Det blir en historie å hvile i, slappe av med. Når du gjentar den samme historien hver kveld, kan det nesten føles som først steget til å sovne.

 

Snakk med de hjemme og helsesykepleier om dette! 

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Skilsmisse

Skilsmisse

De fleste blir berørt på en eller annen måte av samlivsbrudd. Det kan være deg selv det gjelder, eller en i din familie, en venn eller en nabo. Hva skjer når man skiller seg og hva er dine rettigheter som barn i en skilsmissefamilie?

Les mer

Søvn er viktig!

Trøtt jente (colourbox.com)

Mye trøtt og sliten? Irritabel og ukonsentrert også kanskje? Du er ikke alene om det. Som regel skyldes det rett og slett for lite søvn. Husk å skru av alle skjermer en time før du legger deg.

Les mer

Råd til deg som sover dårlig

Jente våkner (colourbox.com)

Sliter du med å få sove godt, sovne når du legger deg eller med å komme deg opp om morgenen? Slik henger det sammen, og dette kan du gjøre.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse