Hopp til hovedinnholdet

Er det regler for hvort stort ansvar søsken kan pålegges for småsøsken?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en jente på 14. Foreldrene mine skiltes når jeg var 3/4 år og både mamma og pappa har nye kjærester. Mamma og kjæresten har en datter, min halvsøster. Jeg er veldig glad i henne men mamma og faren hennes oppdrar for det første en skikkelig ufordragelig unge som får allt den vil bare hun skriker høyt nok. De forventer st jeg passer henne nesten hele tiden når jeg er hjemme hos mamma (som jeg er mesteparten av tiden) og jeg får aldri betalt eller noe. Jeg spurte aldri om å få en søster og jeg syns det eg urettferdig at det i det hele tatt skal vere forventet at jeg passer på henne og må underholde henne når FORELDRENE hennes trenger «ro”. Jeg har bare lyst til å vere en snill og trygg storesøster som hun kan komme til med probleme sine men fordi de oppdrar henne så dårlig må jeg vere streng og «slem» med henne forbi passe på at hun ikke blir en fullstendig dritt unge. Jeg lurte på om det finst noen regler om at foreldre ikke kan legge på søsken så stort annsvar for småsøken?

Besvart 21.08.2019 22:30
 

Svar
Hei

Takk for at du stiller oss spørsmål!

Den viktigste loven som regulerer familier er barneloven (lov om barn og familier) Loven sier at det er foreldrene som har ansvaret for barna sine. Det står ingen til om søskens ansvaret for hverandre. I de fleste familier ønsker foreldre at søsken kan hjelpe hverandre og passe hverandre, men foreldre kan ikke tvinge storesøsken til å passe småsøsken. mange passer småsøsken mot betaling.

En utfordring med å få søsken hvor han eller hun har en annen forelder enn seg selv er at mange foreldre har ulike tanker om barneoppdragelse. Dette fører ofte til at de inngår kompromiss når det gjelder barneoppdragelse. Dette sammen med stor aldersforskjell og forskjell i temperament gjør at søsken kan ha veldig forskjellig oppdragelse og barndom.

Har du snakket med moren din og kjæresten din om at det blir for mye for deg? Du bør kanskje også si til dem at måten søsteren din oppfører seg på gjør det vanskelig å passe henne. Dersom du synes det er vanskelig å snakke dem kan det være godt for deg å få hjelp til det. Er det noen du kan be om hjelp fra?

Mange synes det får god hjelp av helsesøster eller sosiallærer med å få formidler hvordan de føler og tenker. Kanskje du kan få hjelp der til at foreldrene skal forstå at dere må ta kontakt med familievernkontoret. Det kan også være godt å få fortalt hvordan du har det.

Legger ved noen artikler vi håper kan være nyttige for deg. Håper dette kan være til nytte for deg!

 

Vennlig hilsen

Familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Råd til deg som har to hjem

Jente pakker kofferten sin (colourbox.com)

Foreldrene dine er glad i deg, men ikke i hverandre lenger. De bor hver for seg, og du flytter imellom. Du vil at alle skal ha det bra. Og helst vil du ha det bra selv også, men hvordan få til det?

Les mer

- Jeg sliter med foreldrene mine, hvordan kan jeg få de til å forstå?

Gutt tenker (colourbox.com)

Følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg, har du sikkert hatt. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Hvordan skal du få dem til å forstå deg?

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse