Hopp til hovedinnholdet

Hvilke rettigheter har jeg til å si at jeg ikke vil være hos faren min? Kan jeg velge dette?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er ei jente på snart 15 år som har et lite problem. Jeg vokste opp med mor og far skilt og var annenhver helg hos min far. Men da jeg ble eldre begynte jeg å være der mindre og mindre og han er aldri med meg på noe lenger. Han har en kjærete som jeg ikke liker og ikke kommer overns med som behandler meg dårlig. Han er vanskelig å prate med å vil ikke høre på meg. Det skjedde også fæle ting der da jeg var mindre,derfor ønsker jeg ikke å være hos han mer. Jeg vil ikke ha kontakt. Han har ikke foreldreansvar eller noenting. Hvilke rettigheter har jeg til å si at jeg ikke vil være der? Kan jeg velge dette?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Barneloven sier at du har rett til kontakt med begge foreldre. Den sier også at du har krav på å bli hørt når det gjelder hvor du vil bo og i forhold til samvær. Denne retten har barn allerede fra 7års alder, fra de er 12 skal barnas mening legge særlig vekt på. Det at faren din har del i foreldreansvaret forandrer ikke din rett til å bli hørt. Foreldreansvaret sier mer om foreldres plikter i forhold til sine barn.

 

Det er nok ingen som tenker at det er bra å tvinge barn til samvær de ikke ønsker. Ønsker du ikke å dra til far og moren din er enig meg deg i dette er det greit. Hvis faren din er uenig i dette så må han velge å gjøre noe med dette. Han må da bestille time hos familievernkontoret der du bor for seg og moren din. Formålet med dette er å få hjelp til å bli enig om en samværsavtale. Du har rett til å si at du ikke vil ha samvær i forbindelse med dette. I og med at du er så gammel som du er er det lite trolig at noen vil tenke at det er mulig å gjennomføre et samvær mot din vilje.

 

Snakk med moren din og bli enig om hvordan dere vil ha det!

 

Vennlig hilsen

Familiepsykologen,ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse