Hopp til hovedinnholdet

Hvem skal inviteres i min konfirmasjon.

Gutt 14 år
 

Spørsmål

hei. jeg skal snart ha konfirmasjonen min, men har skjilte foreldre. foreldrene mine er gode venner (har jeg i alle fall fått høre fra dem begge, selv om jeg ser at de ikke er 100 prosent komfortable når de er sammen, og når jeg spør hvorfor de gikk fra hverandre svarer de at det bare fungerte ikke, men jeg synes ikke det er god nok grunn) men har litt forskjellige meninger rundt min konfirmasjon angående deres nye kjærester (som de har vært sammen med i ca 3/4 år). pappa vil helst at det bare skal være han og mamma der, dvs ikke hans og mammas kjæreste, mens mamma sier at det er mitt valg, selv om jeg tror hun sier det fordi hun tror jeg vil høre det. jeg vil nok aller helst ha dem med, og heller tenke på dem som gjester. hva synes du? tusen takk for en kjempebra nettside :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt på 14,

Takk for mail og takk for at du liker ung.no Vi blir veldig glad når vi hører at sidene er til nytte.

Det er ganske herlig med observasjonsevnen din. Du ser at mamma og pappa ikke er 100% komfortable (hvorfor skulle de ellers skilt seg?) men de har klart det mange skilte foreldre ikke klarer: de snakker sammen, og de gir deg noen viktige valg. Konfirmasjonen er liksom den første anledningen man som ung kan få til å markere noen ting i familien (hvis man da har noen ok foreldre), dvs være med å diskutere hvem som skal være gjester på den store dagen.
Mamma og pappas kjærester har bare vært i livet ditt i 3/4 år. Jeg går ut fra at gjestelista har noen begrensninger (du kan ivel kke invitere alle du vil?) Er det da slik at kjærestene er så viktig for deg at du vil prioritere dem fremfor noen andre? Kanskje du skulle spørre hvor mange gjester de er villige til å holde selskap for, og så tenke hvem du vil ha?  Eller er det slik at du tenker det vil være "tryggest" for mamma og pappa om de har kjærestene sine der? Ut fra min erfaring med ganske mange skilte familier, er det ulik praksis. Hver familie velger sine løsninger. Hos noen fordrar ikke den unge en av partnerne til foreldrene, og nekter. Og det kan bli mye baluba i familien. Hos noen gjøres det akkurat slik du foreslår: konfirmanten sitter i selskapet med mamma og pappa på hver sin side, og kjærestene sitter blant de andre gjestene. Slik markerer mange dette med biologiske bånd til konfirmanten. Andre har mamma og kjæreste på en side og pappa og kjæreste på andre siden. Jeg personlig syns det skal handle om deg denne dagen. Du er hovedperson. Da skal du ha mamma og pappas oppmerksomhet under middagen. Kjærestene er tilhører mamma og pappas voksenliv - selv om du også liker dem godt (?) - men på konfirmasjonen handler det om mammas og pappas foreldreskap til deg! Så flott at du har foreldre som vil lytte til deg - vis dem gjerne din mail og mitt svar. Og så flott at du selv har disse modne tankene og gjør deg opp egne meninger.

Lykke til og ha en fin konfirmasjons dag. 

Med vennlig hilsen


familieterapeuten/ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse