Hopp til hovedinnholdet

Må jeg flytte vekk i forbindelse med skilsmisse?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Jeg er en jente på 14 år som har foreldre som akkurat skilte seg. Mamma flyttet idag til en annen by, og venter meg når skoleåret er ferdig. Pappa blir igjen her med sin nye kjæreste. Det er 6 timer med bil til og fra mamma og pappa. Jeg vet ikke om jeg klarer dette. Jeg har ikke lyst til å flytte herifra, men mamma trenger meg nå. Hva skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei du jente på 14.


Det er neimen ikke greitt når foreldre bryter opp og man blir nødt å omstille livet sitt. Du er 14 år. Det betyr at Barneloven sier det skal legges stor vekt på hva du mener om bosted. Du har vennene og skolen din ett sted og mamma i en annen by - mamma som har noen forventninger om at du skal komme til henne. Jeg forstår det slik at du slettes ikke vil flytte - når du ser det fra dine behov, - men så får du dårlig samvittighet (?) fordi mamma trenger deg, og du føler du må stille opp for henne. Det er et dilemma, og jeg forstår godt at dette er vanskelig for deg. MEN - Skilsmissen er dine foreldres valg (kanskje pappas, siden han har ny kjæreste, og det derfor er ekstra "synd på" mamma?) - Uansett var det din mors valg å flytte til en annen by. Hun valgte det ut fra sine behov - kanskje for ikke å støte på pappa og den nye kjæresten på byen? Slik det blir nå - om du flytter - er det du som "betaler" for dine foreldres valg. Når foreldre skilles og lager samarbeidsavtale om hvordan de skal fortsette å praktisere foreldreskapet. Loven sier at "barnets beste" skal være styrende i forhold til det de bestemmer. Det er ikke til en 14 årig jentes beste å flytte vekk fra barndomsstedet og vennene for å være "støttekontakt" for en av foreldrene, - selv om man er aldri så glad i vedkommende. Kanskje kan du vise mamma brevet ditt til ung.no og mitt svar? Kanskje skal dere bestille en time (det er gratis) på nærmeste familievernkontor (www.bufetat.no/familievern) hvor du, mamma og pappa kan snakke om det? Kanskje må du si til pappa og mamma at dette må de rydde opp i? Begynn med å skrive en liste over hva som er bra ved å bo der du bor  - og hva du vil miste ved å flytte( så du kan bli konkret klar over fordeler og ulemper) - lag også punkter for hva som vil være bra i den nye byen. Kanskje kan du vise disse listene til mamma og pappa når du eventuelt ber om at de bestiller time på et familievernkontor? Det er ikke sikkert de voksne med alle sine følelser i en vanskelig periode har klart å tenke så klart på virkningene for deg.

6 timers reise hver vei er langt - det betyr at du bare kan være med en av foreldrene dine i ferioer og av og til i langhelg, når du har ekstra fri fra skolen. Dette må foreldrene dine forholde seg til som en virkning av sine valg. Så må de ta deg med på råd når de skal utarbeide avtale. Og du må holde fast i hva som tjener ditt liv og din utvikling. Du har ikke ansvar for mamma, selv om det føles vondt at hun bor et annet sted. Jeg ønsker dere alle lykke til med livet videre.

Med vennlig hilsen 


familieterapeuten/ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse