Hopp til hovedinnholdet

jeg fikk vite at foreldrene mine skulle skille seg, ble alt svart

Jente 17 år
 

Spørsmål

etter jeg fik vite at foreldrene mine skulle skille seg, så ble alt liksom litt svart. selvom det begynner å bli snart 2 måneder siden, så føler jeg ikke at det går over. alle vennene mine sier det er lenge siden du kan ikke gå å deppe over det enda. så jeg begynte å late som alt er bra igjen da. men jeg har veldig problemer med det, egentlig vil jeg bare si til alle at jeg har det forferdelig, men ingen bryr seg lengere (føles det som, kan være det bare er jeg som ikke ser det) men de gir meg komentarer om at alle opplever det osv.. men det er veldig vanskelig å gå igjennom det. jeg orker ingeting. det eneste jeg vil er å dra hjem å sove, for jeg sover ikke om nettene. jeg har heller ikke noe kontakt med mamma og pappa nesten,,, skolen har sendt beskymrings melding til barnevern, og når jeg forteller det til de nermeste venninene mine,, sier de bare huffdaa... er det unormalt å reagere sånn? jeg føler meg kjempe teit for at jeg ikke greier å være glad... og når jeg først snakker med foreldrene mine er det bare krangling.. og jeg bygger opp et stort sinne inni meg,, og jeg vet ikke hva jeg skal gjøre.. jeg er så lei meg hele tiden,.. jeg vil bare at foreldrene mine skal se meg, og vennene mine.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 

Takk for at du har sagt fra om hvordan du har det. For da kan jeg først og fremst fortelle deg at det ikke er unormalt å reagere slik du gjør nå, med stor sorg og sinne over at foreldrene dine går fra hverandre. Og 2 måneder er ikke lang tid å sørge. Jeg tror også at veldig mye av sorgen din, at du er så lei deg, og sinnet ditt og fortvilelsen henger sammen med det siste du forteller – nemlig at det du vil er at foreldrene dine, og vennene dine, skal se og høre på og forstå hvordan du har det!  Det er egentlig veldig bra at det er det du ønsker! For mange andre unge kan jo bli litt likegyldige og trekke seg bort fra alt og alle når de opplever slike påkjenninger. Men du trenger å bli sett, sier du – og det er det aller mest normale og viktige for oss alle, uansett hvordan vi har det!

 

Har du noen voksen som du har tillit til, så snakk med ham eller henne! Det kan være en på skolen, en lærer – for du sier at skolen er bekymret. Da skal skolen også snakke med foreldrene dine. Be en lærer du har tillit til om å hjelpe deg å snakke med mamma og pappa!

Men andre kan også hjelpe deg. For eksempel en helsesøster eller en lege. Du kan gå til legen, kanskje en du kjenner fra før – da skal han høre på deg.

 

Du kan fortelle til andre også. Det finnes familievernkontorer i Norge som jobber akkurat med slike problemer som du beskriver. Og dit har også du lov å henvende deg og be om hjelp. Du kan se på internett, på www.bufetat.no/" href="http://www.bufetat.no/">www.bufetat.no/familievernkontor. Der står alle familievernkontorene oppført.

 

Det er vanskelig å snakke med moren og faren din, da blir det bare krangling, sier du. Ja, foreldre kan bli så opptatt av sine egne ting og av konflikter seg imellom, at de ikke ser barna sine godt nok. De vil det nok ikke, men det blir slik. Da kan foreldre også trenge og få hjelp, for de vil jo aller helst være gode foreldre.

 

Kanskje du kan vise dem dette du har skrevet. Kanskje det kan hjelpe mamma og pappa til å høre på deg og ikke bare være opptatt av hverandre. Jeg håper det!

 

Men uansett skal du vite – det finnes noen som vil høre på deg og som vil forstå. Vær like modig som du var når du skrev dette, og ta kontakt med en som du kan tenke deg å snakke med.

 

Lykke tilVennlig hilsen ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Skilsmisse

Skilsmisse

De fleste blir berørt på en eller annen måte av samlivsbrudd. Det kan være deg selv det gjelder, eller en i din familie, en venn eller en nabo. Hva skjer når man skiller seg og hva er dine rettigheter som barn i en skilsmissefamilie?

Les mer

Stines erfaring med skilsmissen

Jente med ryggen til

Stines foreldre skilte seg da hun var 13 år. Her intervjues hun av Kristin om hvordan hun har det etter skilsmissen.

Av Kristin, ungdomsjournalist på ung.no

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse