Hopp til hovedinnholdet

Er det den av foreldrene man bor hos som bestemmer 100 %?

Jente 16 år
 

Spørsmål

hei. jeg har skilte foreldre og bor som normalt en uke hos far og en uke hos mor. viss jeg flytter til min mor, er det hun som bestemmer 100% over meg ?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Det er slik at foreldre som har foreldreansvar for barna sine er med på å bestemme en del ting selv om barna ikke bor der. Foreldreansvar innebærer at man har rett til å ta del i avgjørelser rundt barns "personlige forhold" som det heter. For eksempel må foreldre med foreldreansvar begge samtykke til ekteskapsinngåelse hvis du er under 18 eller flytting utenlands.

 

Den som har barnet boende fast hos seg kan alene ta avgjørelser om ditt dagligliv for eksempel innetider og andre regler som skal gjelde akkurat i det hjemmet. Den du bor fast hos kan også bestemme uten samtykke fra den andre at dere kan flytte hvor som helst innenfor Norges grenser.

 

Juridisk er det altså forskjell på bestemmelsesretten foreldre har overfor barna sine avhengig av hvor barnet har fast bosted. Litt enkelt kan man si at foreldreansvar handler om de store avgjørelsene, mens fast bostedsmyndighet handler om de daglige avgjørelsene.

 

I ditt tilfelle er det da mamma(hvis du bor fast hos henne) som har både foreldreansvarsmyndigheten og fast bostedsmyndighet og pappa har foreldreansvarsmyndighet såfremt han har foreldreansvar for deg.(det er sannsynlig men det kan du finne ut på Folkeregisteret.)

Jeg legger ved en link til barneloven så kan du se litt på denne hvis du har lyst.

Med vennlig hilsen

Familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Barneloven

Tenåringsgutt (colourbox.com)

Barneloven regulerer blant annet foreldrenes plikter og ansvar for barna, og barnas rettigheter overfor foreldrene. Den gir deg blant annet rett til å bestemme selv i noen viktige spørsmål etter du har fylt 15 år.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse