Hopp til hovedinnholdet

Mamma prioriterer kjæresten sin, jeg savner den gamle mamman min.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er skillsmissebarn. Mor og far skilte seg for 3 år siden. Det 1. året gikk det helt greit. Men når jeg ble større begynte jeg å lure litt på hvorfor. Jeg lurte på om det var min feil at de skilte seg. Mor bruker meg som "sendebud" for hun orker ikke snakke med pappa. Jeg vet virkelig ikke hva jeg skal gjøre. For 2 år siden fikk jeg et skikkelig sammenbrudd, og jeg ble nesten innlagt. Jeg er redd for at jeg kanskje får tilbake det sammenbruddet. Jeg synes ikke det er greit lengre, og skjønner ikke helt hvorfor mamma ikke hæler å snakke med pappa. De har valgt det sånn, og hvorfor kan de ikke bare snakke seg i mellom istedet for å sende med meg beskjeder som jeg skal si til pappa? Jeg begynner å bli sliten av å pakke hver dag, og har nå sagt i fra til pappa at jeg vil bo hos han. Han sa vi skulle prøve det sånn noen uker, og se det an da. Mamma synes det er veldig trist og jeg får dårlig samvittighet. Pluss at jeg virkelig ikke liker mammas nye kjæreste. Han krever så mye oppmerksomhet, så det er han som får nesten alt. Jeg blir alltid 2. valget. Sitter ofte hjemme hos mamma og spiser middag alene fordi hun sitter å spiser på resturang med kjæresten. Begynner å bli så lei av det nå. Mamma snakker aldri med meg når vi er to. hun snakker med kjæresten på telefonen. Jeg tar dette veldig tungt, men prøver å holde smilet oppe. Mamma må jo få elske noen hun og? Men så tenker jeg.. hva med meg? Når jeg er syk, og er hjemme fra skolen, så drar ikke mamma rett hjem fra jobb. Hun drar å møter kjæresten, spiser med han og duller litt med han før hun kommer hjem. Jeg føler meg så alene hjemme til mamma. Det er ikke lett å være andre valget. Grunnen til at jeg sender dette, og forteller deg/dere dette er for å finne svar. Kanskje litt tips osv. Er det min feil? Hva gjør man når man er alene? Har jeg gjort noe galt? Er ikke mamma glad i meg lenger? Fortjener jeg ikke den kjærligheten som jeg fikk før? Som sagt jeg begynner å bli temmelig lei av de skuffelsene hun gir meg. Jeg har et så sterkt håp om at jeg får den oppmerksomheten jeg trenger fra hun.. Men det virker som jeg aldri får den. Jeg begynner å bli temmelig overbevist på at det er min feil. Men jeg vet ikke helt hva. Hva har jeg gjort? Synes det er utrolig vanskelig. Det er sikkert flere som føler det sånn, og jeg vil dele det med andre - skriftelig. Skulle bare ønske at mamma og pappa ville snakke sammen. Føler at jeg kanskje krever litt mye oppmerksomhet av mamma. Men jeg savner virkelig den gamle mamman min. Dette er utrolig vanskelig. Takk på forhånd.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 

Jeg skjønner godt at dette ikke er lett for deg!

 

Jeg er helt enig med deg i at foreldrene dine bør snakke sammen slik at du ikke blir sendebud. Hvordan dere tre skal ha det, og hvordan foreldrene dine skal samarbeide, kan dere få hjelp til å finne ut at på familievernkontoret. Nærmeste familivernkontor finner du på bufetat.no. Tilbudet er gratis.

 

Jeg forstår godt at du blir lei deg når du føler at du mister mammaen din. Kan du snakke med henne om dette? Jeg tror ikke du behøver å være så forsiktig med henne, for det høres ut som om hun tar godt vare på seg selv. Det er du som har det vondt!

 

Ut ifra det du skriver kan jeg ikke se at det skulle være din skyld hverken skilsmissen eller at hun prioriterer kjæresten sin. Jeg tror det handler mer om at voksne lever sine liv og tar avgjørelser som kan handle om ulike ting. Noen ganger tar de avgjørelser som er gode for barna sine, andre ganger ikke. Men de aller fleste foreldre vil barna sine vel. De vet bare ikke alltid hvordan de skal få det til.

 

Jeg syns at du beskriver så godt her hvordan du har det. Kanskje du vil vise henne dette? Og kanskje svaret mitt også? Det kan være et utganspunkt for en god samtale. Dersom dere ønsker litt hjelp til å snakke sammen om det som er vanskelig, kan dere få hjelp til dette også på familivernkontoret.

 

Jeg tror at det er mulig for moren din å være der for deg selv om hun har kjæreste. Men kanskje trenger hun å vite mer om hva du trenger av henne.


Vennlig hilsen

Relasjonspsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse