Hopp til hovedinnholdet

Barne selvbestemmelsesrett

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Mamma sier jeg ikke får ha med pc-en min når jeg skal dra til pappa. har hun rett til å nekte meg dette i og med at jeg har betalt pc-en 100% selv?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 

Barneloven gjelder for barn og unge under 18 år, og regulerer blant annet foreldrenes plikter og funksjoner overfor barna og barnas rettigheter i forhold til foreldrene. Loven regulerer ikke direkte spørsmålet om din mor kan nekte deg å ta med din egen pc når du skal på besøk til din far.

 

Derfor er det slik at barneloven (loven om barn og foreldre) i likhet med de fleste andre lover må tolkes for å komme fram til et resultat som er riktig i den enkelte sak. Jeg har stor forståelse for at barn og unge kan føle behov for mer konkrete og direkte svar på sine spørsmål om rettigheter og plikter. Men loven gir dessverre ingen "katalog" med konkrete svar og løsninger på alle spørsmål barn og unge har.

Imidlertid bygger barneloven på to viktige prinsipper: 

- Når den unge er fylt 12 år, skal foreldrene legge stor vekt på hva barnet mener. Videre skal foreldrene gi den unge stadig mer selvbestemmelsesrett med alderen og fram til barnet fyller 18 år. Dette er lovens krav til foreldrene, men de gir ingen direkte svar i konkrete situasjoner.

 

Men nå er det nå engang slik at det er de voksne som bestemmer til slutt. Jeg synes derfor at du skal snakke med moren din og spørre henne om hvorfor hun mener at du ikke får lov til å ta med deg pcen til din far. Kanskje hun kan gi deg en god forklaring på hvorfor hun mener at pcen skal stå hjemme hos henne. På samme måte kan du komme med noen argumenter om hvorfor du bør få ha med deg pcen.

Hilsen

Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse