Hopp til hovedinnholdet

Foreldrene til kjæresten min skal skille seg - hva kan jeg si eller gjøre for å hjelpe henne?

 

Spørsmål
hei (beskymret 15år gutt)
kjæresten min på 15år sine foreldre skal skille seg, hun ringte meg sikkert 2min etter at hun hadde fått beskjeden..
den helgen sov hun hos meg fra fredag(dagen hun fikk vite det) til mandag..
vær gang jeg prøver å snakke med hun om det begynner hun å gråte og kaster seg i armene min og sier at hun ikke orker mer...
moren og faren flyttet fra hverandre 2 dager etter de hadde fortalt barna det og bil hus osv. var da ordnet..
kjæresten min er helt fra seg og veldig svak begyner fort å gråte av små ting, jeg som gutt vat ikke hvordan jeg skal takle dette, kan jo ikke gå fra hun når hun er så svak og ikke vil jeg det heller, men hun blir fort sur på meg når jeg ikke vet hva jeg skal si til hun, har du noen råd om hva jeg kan si/gjøre?

er det vanlig å¨ha en så sterk reaksjon?
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Det er fint at du vil stille opp for kjæresten din når hun har det så vanskelig, selv om du noen ganger kan føle deg klønete og usikker på hvordan du skal gå frem. Mest sannsynlig trenger hun ikke råd og praktisk hjelp av deg - hun trenger bare å vite at du er der.

Det høres ut som om du ble overasket over at hun hadde en så kraftig reaksjon på skilsmissen, og du spør om dette er vanlig. Hvordan man reagerer på foreldrenes brudd kan variere, men det høres ut som om dette kom ganske brått på kjæresten din. Du skriver at de fortalte det til barna og så flyttet de fra hverandre to dager etterpå - hvis kjæresten din ikke hadde noe særlig forvarsel kan en så plutselig endring føles veldig dramatisk. Hun kan også føle seg sviktet fordi ingen har tenkt på å forberede henne på dette og involvere henne i prosessen.

Nå er kjæresten din i krise, og selv om hennes reaksjoner kan virke skremmende på deg, kan du tenke på at dette kommer til å bli lettere og gå over etter hvert. Ditt problem som gutt er kanskje at du får veldig lyst å ordne opp når du ser at hun er fortvilet - gjøre ett eller annet for at hun skal føle seg bedre. Faktisk er det lite du kan ordne opp i nå - og hvis du forsøker å oppmuntre henne eller gjøre noe for at hun skal føle seg bedre for fort er det fare for at hun føler seg misforstått. Hvis du greier å bare være der og lytte til henne når hun trenger det, så vet hun i alle fall at hun ikke er alene og det kan være en stor hjelp for henne. Det går også an å si til henne hvordan du har det - at du har lyst å være der for henne, men at du ikke alltid vet hva du skal si og at du da kan føle deg klønete. Jeg håper at det også er plass til å gjøre hyggelige ting sammen til tross for at hun nå er fortvilet.

Hvis dette mot formodning ikke skulle bli bedre i løpet av noen uker, så kan det hende at hun må snakke med noen andre enn deg om dette - da kan hun for eksempel ta kontakt med helsesøster som kan hjelpe henne å ta kontakt med et familiekontor. På familiekontor er det terapeuter som vet mye om skilsmisse og hvordan det kan være for barn når foreldrene skiller seg.

Lykke til

Hilsen

Psykologen / ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Skilsmisse

Skilsmisse

De fleste blir berørt på en eller annen måte av samlivsbrudd. Det kan være deg selv det gjelder, eller en i din familie, en venn eller en nabo. Hva skjer når man skiller seg og hva er dine rettigheter som barn i en skilsmissefamilie?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse


Quiz: Hva vet du om lov og rett?

Hva er fri rettshjelp?