Hopp til hovedinnholdet

Hvordan skal jeg si til vennene mine at foreldrene mine skiller seg?

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Hvordan skal jeg si til vennene mine at forldrene mine skiller seg?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Så flott at du skriver hit til ung.no!

Det er veldig ulikt hvordan unge opplever foreldrenes skilsmisse. Det avhenger av mange ulike ting, hvor gammel man er når man opplever det, hvordan foreldrene samarbeider eller ikke samarbeider, hva foreldrene forventer av deg, om man har søsken, om man har andre venner som har opplevd skilsmisse, hvordan boforholdene blir, om det er nye kjærester i bildet osv.

Det er en ganske stor andel av voksne mennesker i dag som skiller seg, og det berører gjerne enda flere barn og unge. Det at foreldrene går fra hverandre er ALDRI barna sin feil!! Men likevel går det ofte MER utover barna enn de voksne selv, som kanskje bare er glad for å komme seg ut av forholdet. 

Hvordan tenker du på det selv? Er du lei deg? Trist? Har du skyldfølelse? Er du flau? Har du noen venner som har skilte foreldre? Hvordan har de tatt det? Og hvordan har de fortalt det til andre?

Endel unge synes det er godt at alle vet det, men at de slipper å si det selv. Da kan man avtale med læreren for eksempel å være borte en dag eller noen timer eller noe og at læreren informerer klassen. Andre synes det kan være bedre å si det selv, enten foran hele klassen, eller at man gjør det litt som det passer seg ettersom man er sammen med folk. Kanskje har du en eller to kompiser som du snakker litt bedre/mer med enn andre? Kan du begynne med å fortelle det til den eller de? Er det noen du kjenner som har skilte foreldre? Går det an å spørre dem hvordan de fortalte det? Kan du snakke med foreldrene dine om hvordan du har det? Kanskje de kan hjelpe deg? Og det er alltid lurt å, på en eller annen måte, alliere seg med en voksen eller to. Snakk med en voksen du stoler på, og fortell hvordan du har det. Om det er vanskelig å snakke med mamma eller pappa, så kanskje en lærer eller helsesøster eller sosiallærer er en person du kan snakke med?

Jeg synes det er viktig å fortelle deg at 1. Det er ikke din skyld. Og 2. Du har ingenting å skamme deg over!

Jeg ønsker deg masse lykke til! 

Ps. Ta også en titt på artiklene jeg har lagt ved nedenfor!

Hilsen

 

Camilla (helsesøster)

 

i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Skilsmisse

Skilsmisse

De fleste blir berørt på en eller annen måte av samlivsbrudd. Det kan være deg selv det gjelder, eller en i din familie, en venn eller en nabo. Hva skjer når man skiller seg og hva er dine rettigheter som barn i en skilsmissefamilie?

Les mer

Erfaringer etter samlivsbrudd

Gutt tenker (colourbox.com)

Hvordan føles det når foreldre skilles? Blir du hørt? Er det bare dumt? Les tips, råd og erfaringer fra andre ungdom.

Les mer

Stines erfaring med skilsmissen

Jente med ryggen til

Stines foreldre skilte seg da hun var 13 år. Her intervjues hun av Kristin om hvordan hun har det etter skilsmissen.

Av Kristin, ungdomsjournalist på ung.no

Les mer

Snakk med noen om foreldrenes samlivsbrudd

Jente er fortvila (colourbox.com)

Selv om skilsmisse er vanlig i dag, kan det likevel være vondt for den enkelte! Skulle DU ønske du hadde noen andre å snakke med som også har opplevd skilsmisse? På mange skoler i landet kan du det.

Les mer

Forandringer etter foreldrenes brudd

Familie som flytter fra hverandre (colourbox.com)

Samlivsbrudd kan oppleves forskjellig, men for de fleste påvirker det livet. Noen får det litt vanskeligere en stund, men du kan selv gjøre noe for å påvirke hvordan DU har det.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse