Hopp til hovedinnholdet

Jente på 13 som ønsker å endre på samværsordning

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei!! Jeg har skilte foreldre også er jeg en uke hos hver. Men nå vil jeg som er 13årog broren min som er 16år bytte sånn at vi er 9netter hos mor og 5 netter hos far!! Men pappa mener at det må opp i retten igjen og sånt! Hvordan er det når vi vil bytte nå må det opp i retten igjen eller kan vi bare bli enige om bytte??? Please svar

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 13


Tusen takk for at du tar kontakt med oss i ung. Du skriver i spørsmålet ditt til oss at du og broren din på 16 bor annehver uke hos mamma og pappa. Nå ønsker dere begge å bo mer hos mamma, men pappa sier at det da må opp i en rettssak igjen før man kan endre på ordningen dere har. Du lurer på om det går ann å bli enige, uten at de trenger å gå rettens vei.

 

Jeg tenker at det første dere bør gjøre er å ta kontakt med familievernkontoret i distriktet dere bor. Her kan foreldrene dine begjære mekling, og de må uansett innom familievernkontoret å forsøke å bli enige om en ordning før de kan gå rettens vei. På familievernkontoret jobber det psykologer og familieterapeuter, og det legges stor vekt på at barn og ungdom skal høres i slike saker.

 

Helt fram til dere er 18 år, er det foreldrene deres som skal bestemme hvem dere skal bo hos, og hvor mye dere skal bo hos hver. Det er allikevel svært viktig å høre på barnas ønsker. Fra 12 år skal det legges særlig stor vekt på barnas ønsker, står det i barneloven. Hvis mamma og pappa klarer å bli enige om en samværsordning for dere, trenger dere ikke å gå videre til retten. Klarer de imidlertid ikke det, må de gå videre med saken til retten. I retten vil det legges stor vekt på deres ønsker. 

 

Håper dette løser seg på best mulig måte for alle parter. Håper dere får god hjelp på familievernkontoret. Masse lykke til. 

 

 

Vennlig hilsen

 

familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse