Hopp til hovedinnholdet

Kan pappa bestemme at jeg ikke får være med besteforeldre mine på ferie?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Jeg er en gutt på 15 år som lurer på om pappa kan bestemme at jeg ikke får lov til å dra på vinterferie med mine besteforeldre på morssiden i 3-4 dager. Det kommer også til å være med mange søskenbarn og tanter og onkler så dette er veldig kjekk måte å ha vinterferie på. Pappa sier at det ikke går an for da blir han alene hjemme. Skal være sammen med pappa resten av vinterferien. Mamma sier at jeg får lov. Så hvem er det som bestemmer dette?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Takk for at du stiller oss spørsmål!

 

I utgangspunktet er det dine foreldre i fellesskap som skal bestemme og bli enige om spørsmål som for eksempel ferier. Jeg vet ikke om foreldrene dine bor sammen eller bor fra hverandre. Dersom de bor sammen er de de i felleskap som bestemmer. Dette er det moren din som bør hjelpe faren din med å godta. Hvis foreldrene dine ikke bor sammen kommer det an på hva slags avtale foreldrene dine har laget om samvær. Dersom du i vinterferien skal være hos pappa kan han si nei til at du drar med andre. Dersom du er hos moren din er det hun som kan ta den avgjørelsen.

 

Det er lett for meg å se at du synes det er urimelig at du ikke får være med resten av din familie. For selv om han ikke føler at det er sin familie så er det jo din familie. Du bør si til faren din at du har behov for å være med din mors side av familie også. Slike ting burde avklares og planlegges i god tid. kanskje faren din hadde planlagt noe fint?

 

Slike hendelser bør dine foreldre avklare på forhånd. Du har krav på å bli hørt i slike saker. Dersom dette er lar seg gjøre bør du be dem om å få hjelp på familievernkontoret der dere bor. Der kan du også få sagt din mening.

 

Håper at dette er til nytte for deg!

Vennlig hilsen

Familiepsykologen,ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ferie med skilte foreldre

Tegning av skilte foreldre (colourbox.com)

Når foreldrene er skilt kan ferien bety både positive og negative opplevelser.

Av Hege, ungdomsjournalist, ung.no

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse