Hopp til hovedinnholdet

 Min mor og min far er for tiden inne i en "krise". Hva kan jeg gjøre?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Har et spørsmål. Min mor og min far er for tiden inne i en "krise". Kjemien har vært laber i et halvt års tid, og de sier gnisten er borte. Selv om de har vært gift i over tyve år og har 4 barn. De sier at det ikke er noen umiddelbar dramatikk, men at slik "ståa" er nå, ikke går i lengden. Bare det å få beskjeden om at de hadde en laber periode var tøft å høre, fordi det kom som lyn i fra klar himmel. De har ingen åpenbare krangler, så jeg velger å håpe på det beste. Men hva kan vi barna gjøre for å komme oss gjennom en slik periode, å kan vi gjøre noe slik at at man unngår skilsmisse, noe som ville vært trist. Noen tips, på hva som kan gjøre det lettere i en ellers tung og grå hverdag?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar

Hei, Gutt 20 år!

Skilsmisse er ganske vanlig, men gjør ofte vondt likevel. Dere er midt i en vanskelig og usikker prosess. Mange kan opplever utrygghet for fremtiden, oppleve seg sviktet fra foreldrene, sinne, redsel, ukjente følelser og de kan variere. Det kan være vondt og vanskelig når en ikke vet hva som kommer, eller når det kommer til å skje.

Et tips til dere er å be om skikkelige familiesamtaler. Der dere som barn kan få si hvordan dere opplever situasjonen, hva dere tenker på og er opptatt. De voksne må høre på og fortelle hva som skjer nå med dem og hvor lenge de tenker at det skal være sånn og hva de tenker rundt dere barna. Ofte tenker de voksne i slike «kriser» mye på barna, men kan glemme å snakke med barna om det. Andre ganger blir de voksne så opptatt av egne problemer at de «glemmer» å ha fokus på barna. Da trenger de å bli minnet på dere. Det går også an å søke hjelp til å gjennomføre slike samtaler på familievernkontor eller ta med en annen voksen dere stoler på.

Det ikke er barnas skyld at foreldre ikke får samlivet til å fungere. Alle barn ønsker at foreldrene sine skal holde sammen, sånn er det og sånn skal det være. Det er viktig å snakke med noen voksne om det dere føler og tenker på. Noen kan snakke godt med sine foreldre, mens andre synes det er lettere å snakke med voksne utenfor familien. Be om hjelp til å få snakket om følelsene, det kan være hos naboer, familienettverk, helsesøster eller kanskje en lærer du er trygg på.

Hilsen Alarmtelefonen for barn og unge i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse