Hopp til hovedinnholdet

Aldri kommet over at foreldrene mine skilte seg.

Jente 16 år
 

Spørsmål

hei, jeg er en jente på 16 år. Foreldrene mine har vært skilt siden jeg var 6år, har egnetlig kommet over det. Men problemet er at de krangler hele tiden. De kan ikke snakke med hverandre på en voksen måte, og alt de skal diskutere gå igjenom meg, og jeg blir utlslitt, å lei meg. Det som er problemet nå er barnebidrag, pappa blir sur siden han må betale så mye, og mamma blir sur siden han blir sur, og ber da om mere barnebidrag. Siden pappa jobber på oljeplatform, og reiser mye, er jeg ikke der like mye som jeg er til min mor. Før sto det på barnebidragarket(?) at jeg var der i 7dager i mnd, men nå endret vi til 4dager i mnd. Pappa ble da såklart sur, og prøver og overtale meg til og endre (til 14dager) siden han ikke har så mye penger. (synes ikke synd på han når han drar på 2 feirturer hvert år uten meg, to biler, digert hus, og et dame som får alt hun pekerpå.) Hadde vært mer koselig om han faktisk bare ville at jeg skulle være der lenger, uten å tenke på pengene. men det går jo ikke å endre til 14dager, når jeg ikke er det så mye. er der MAX 5 dager i mnd. og pga, kranglingen har jeg ikke vært der på 3mnd, savner han så mye, men tror han er sur på meg. Og jeg synes også synd på mamma, kan jo ikke endre bare sånn at han skal slippe og betale, mamma trenger jo pengene.. Nå har jeg også problemer med stemoren min (hun er thai), jeg likere henne IKKE, gud for en golddigger. hun drar garantert når hun får nok penger, og hun styrer over pappa hele tiden, hun har bodd her i 3år snart, og vi har bare utvekslet noen få ord. og min storesøster bor aldri til pappa lengere, pga. all kranglingen om penger.. vill ikke at det skal skje med meg også :( egentlig lurer jeg bare på om dere har noen tips til hva jeg kan gjøre? eller hva dere synes er rett.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar

Hei jente 16.

Takk for at du kontakter ung.no.

I din mail skriver du at dine foreldre er skilt for flere år siden, men at de krangler hele tiden. Du skriver at diskusjonen deres går gjennom deg, og dette gjør deg sliten og lei deg. Videre skriver du at mye av dette er diskusjon om barnebidrag og hvem som skal betale hva. Du forteller at din far har bedt deg om å endre antallet dager du er hos ham slik at han ikke må betale like mye. Du skriver også at du synes det hadde vært koselig om din far ville ha besøk av deg, uten å måtte tenke på pengene. Din stemor kommer du heller ikke særlig godt overens med og du snakker lite med henne. Du skriver at du er redd du skal miste kontakten med din far på grunn av diskusjonen om penger. Til slutt stiller du spørsmål om tips til hva du kan gjøre.

Det er vanskelig når foreldre ikke kan snakke voksent sammen, og bruker deg som mellomperson. Det er ikke slik det burde være. Du har kanskje alt snakket med foreldrene dine om det? Jeg vet ikke hvor du bor, men hvis det finnes et familiekontor på ditt hjemsted, kan dere kanskje få hjelp der. Det er viktig at du sier fra om at du ikke synes det er greit at foreldrene dine diskuterer med hverandre gjennom deg. Kanskje kan du også fortelle din far at du gjerne vil være mer sammen med ham? Det går an å spørre din far om du og han kan finne på ting sammen en gang i blant, uten stemoren din.

Du spør også hva du skal gjøre. Det skal ikke være din jobb å ordne opp i dette, så det du kan gjøre er å si ifra om det. Dersom ikke din mor og far vil høre på dette, kan du kanskje si ifra til en annen voksen som kan snakke med dem? Et annet familiemedlem, en nabo, en venn, en lærer, helsesøster eller noen andre du stoler på?

Hvis du har flere spørsmål eller ønsker å snakke om dette, kan du ringe Alarmtelefonen for barn og unge på telefon nummer 116 111. Det er gratis å ringe hit, og det  er åpent hele døgnet.

Hilsen Alarmtelefonen for barn og unge i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Forandringer etter foreldrenes brudd

Familie som flytter fra hverandre (colourbox.com)

Samlivsbrudd kan oppleves forskjellig, men for de fleste påvirker det livet. Noen får det litt vanskeligere en stund, men du kan selv gjøre noe for å påvirke hvordan DU har det.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse