Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg bli tryggere på å invitere noen hjem?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg har akkurat begynt i ungdomsskole og jeg har kommet i gruppa der jeg har to av mine bestevenner Jeg har fire bestevenniner, så de to andre går på den andre gruppa. Det har bare gått 2uker med skolen og de fra den andre klassen er sammen med andre og spør aldri oss andre så jeg føler at vi driver bort Og jeg har aldri vært trygg nok på meg selv eller tøff nok til å klare å invitere noen hjemme. Mest fordi vi er alltid på skolen eller at det er alltid oss fem sammen. Og jeg har tenkt så mye på å gjøre noe med de to venninene jeg går i klassen med men, jeg har aldri klart det. Å være hjemme alene hver helg og se på alt det de andre legger ut på nettet. Det blir for mye for meg. Jeg lyver alltid til mamma og sier at jeg ringte men fikk ikke noen svar men egentlig ringte jeg aldri. Væt at en av venninnene mine er også litt alene og er med i gruppa mi men jeg alltid for redd. Så er det noen som føler det samme som jeg føler? Tips om hvordan jeg kan bli tryggere å invitere noen hjem?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Jeg skjønner godt at de to venninnene dine som havnet på den andre gruppa er mye sammen med sine nye venner. De har akkurat begynt på en ny skole og kommet på gruppe med mange folk de ikke kjenner fra før. Selv om man har venner fra barndommen, barneskole etc så betyr ikke det at man ikke kan få nye venner. Det er fortsatt like viktig å få nye kontakter, bli kjent med de du kommer til å være sammen i timene og sørge for at man har det fint i skoletiden. Det betyr ikke at de ikke er like gode venner med dere fortsatt! De tenker nok at dere er opptatt med å bli kjent med personene i deres gruppe, samtidig som de helt sikkert ønsker selv å bli kjent med de nye i klassen før de introduserer dere for dem. 

Jeg synes du burde prøve å gjøre en større innsats for å bli kjent med de du ikke kjenner på gruppa de. Du vil få det hyggeligere på skolen om det er et bra klassemiljø, samtidig som du kanskje får flere å være sammen med på skolen. Det er viktig å vise at man ønsker å bli kjent, i stedet for å ha innstillingen at man er fornøyd med de vennene man har og ikke trenger flere. Man har alltid plass til flere venner!

Jeg tror ikke det kommer til å være noe skummelt å invitere folk hjem så snart du har gjort det én gang! Tenk over hva det er du er bekymret for. At det skal være for rotete hjemme? At andre har finere hjem enn deg? At dere ikke skal ha noe å gjøre? Alt det er noe man kan gjøre noe med! Planlegg hva dere skal gjøre: Det kan være å lage middag sammen, bare spise middag sammen, spille spill, se film eller lignende. Du må huske på at de færreste ungdommer bryr seg om hvordan det ser ut hjemme hos andre - de bryr seg ikke om at det må være plettfritt, skinnende rent eller som tatt ut av et interiørmagasin. 

I stedet for å "invitere" til deg selv kan du spørre venninnene dine på gruppa om dere skal finne på noe en dag. Det viktigste er jo bare at dere er sammen på fritiden! Dere trenger jo heller ikke dra hjem til noen - dere kan dra på kino, på bowling, på tur eller lignende. Si til venninnene dine at dere burde finne på mer sammen på fritiden, og ikke bare være sammen på skolen. Da blir dere også mye fortere og bedre kjent. Hvis det blir diskusjon om hvor dere skal være kan du prøve å være den som sier at "vi kan godt være hos meg". Det kan være lettere å gjøre det på den måten enn å offisielt invitere på besøk. 

Mvh Ungdomsredaksjonen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Helse og sosial på skolen
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om helse og sosial på skolen