Hopp til hovedinnholdet

Sliter på VGS. Fortsette eller slutte? 

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Jeg sliter veldig på vgs nå.. Jeg går studiespesialeserende. Jeg har ingen realfag. Men hvert fag skjønner jeg ingenting av. Så jeg kommer ikke til og få noe utdannelse. Burde jeg bare gi opp og forsvinne eller burde jeg bare fortsette og gå flere år på skole?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og takk for spørsmål! 

Før du dropper ut av skolen, håper jeg du kan vurdere andre muligheter først. Ofte er det veldig mye som kan gjøres for at skolehverdagen skal oppleves bedre. Det er viktig at du tenker deg nøye om før du eventuelt bestemmer deg for å slutte på skolen eller ta en pause. Jeg anbefaler derfor at du nå aller først snakker skikkelig med skolen din (kontaktlærer/rådgiver/helsesøster/en lærer du stoler på) om hvordan du har det på skolen. Er det mulighet for tilrettelegging og tilpasning som er verdt å prøve ut, i stedet for å slutte på skolen? Jeg synes det er viktig å påpeke at mange som slutter på skolen, opplever det som tungt å komme i gang igjen med skole etter en pause. På den andre siden - er det helt riktig for enkelte.

Det finnes utrolig mange måter å tilpasse skoleopplegget på, man må bare si i fra til skolen tidligst mulig. Prøv å tenke gjennom hva du er lei, oghvordan skolen kan legge til rette for deg i akkurat din situasjon. Kanskje trenger du mer hjelp i timene, eller lærerne kan velge andre undervisningsformer, kanskje mer praktisk arbeid kan være til hjelp, eller arbeidspraksis i bedrift noen dager i uken, eller at du har noen prøver muntlig i stedet for skriftlig, færre fag av gangen, muligheten til hjemmejobbing av og til eller liknende. Alternativene er mange, så det er bare kjempeviktig at du klarer å ta opp med skolen hvordan du har det!

Hvis du velger å slutte på skolen, har man har rett til å gjøre et omvalg av utdanningsprogram underveis i opplæringsløpet sitt på videregående.  Les mer om omvalg på vilbli.no. Det er viktig at du holder kontakten med Inntakskontoret i fylket ditt og rådgiveren på skolen i en situasjon som dette, for informasjon om hvordan du skal søke deg inn på skole igjen. 

Du behøver fullført videregående skole og generell studiekompetanse for å søke studier ved høgskoler og universitet. Hvis du har bestemt deg for å studere senere, må du altså gjenomføre videregående og oppnå generell studiekompetanse. Slik samfunnet er i dag, er fullført videregående inngangsporten till både arbeidsmarkedet og videre studier. For å få en jobb man vil trives med over lengre tid, samt muligheten til å få andre og mer utfordrende jobber etterhvert, kreves fullført videregående skole.

Se mer i artiklene under dette svaret!

Med vennlig hilsen utdanningsrådgiveren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Er du skolelei?

Jente sover i timen (colourbox.com)

Karakterene synker og fraværet stiger. Du mangler motivasjon, synes skolen er kjedelig, og det er et ork å stå opp om morgenen. Hva gjør du?

Les mer

Friår eller slutte på skolen - husk på dette:

jente med sekk (colourbox.com)

Her er en huskeliste over hva du må ordne dersom du vil ta et friår før, eller i løpet av, videregående skole, bytte utdanningsprogram eller slutte underveis i skoleåret.

Les mer

Hva skjer med studielånet hvis du slutter på studiet?

Stipend fra Lånekassa (colourbox/Lånekassen)

Hvis du slutter på skolen, mister du rett til penger fra Lånekassen. Du har plikt til å si ifra til Lånekassen om du slutter.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Helse og sosial på skolen
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om helse og sosial på skolen