Hopp til hovedinnholdet

Jeg er stresset da jeg snart er ferdig med ungdomsskolen og skal begynne på videregående skole. Mine foreldre er så negative og sier jeg ikke kommer inn på den skolen jeg ønsker meg. Hvordan skal jeg klare å holde humøret oppe og være positiv.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei :) jeg skal snart begynne på VGS, men foreldrene mine liker å si at jeg ikke er bra nok og kommer sikkert ikke inn på skolen jeg ønsker meg. Det er mye press på hvordan undommene bør være, jeg vet ikke hvorfor jeg er her. det skremmer meg at jeg nærmer meg voksenalderen. Hvordan kan jeg bli mer positiv når jeg er bra med negative folk i hverdagen. det siste halvåret er så stressende.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jente 16 år. Takk for at du skriver til Ung.no

Dette siste halve året på ungdomsskolen er stressende for mange. Nå er søknad til videregående skole allerede sendt og alt avhenger av karakterene du får til slutt dette skole året. Slik føles det i alle fall for mange. Det du skal vite er at ALT ikke henger på dette. Livet går fint videre uansett hva som skjer. Ofte må man være eldre for å klare å se det.

Du skal vite at pensumet er likt i alle fag uansett hvilken skole du kommer inn på. Du får de samme mulighetene til å lære. For eksempel hvis du har valgt servise og samferdsel og det står mellom to skoler er pensumet uansett det samme. Har du valgt vanlig studiespesialisering så er også fagene de samme uansett skole. Ungdommer som er hyggelige er det alle steder. Muligheten til å få nye venner har du også alle steder. Dine venner fra tidligere har du fortsatt mulighet til å beholde selv om dere kommer på hver deres skoler. 

Altså ALT avhenger ikke av hvilken skole og linje du kommer inn på til høsten. Stress ned! Nå er det slik at flere ungdommer i 10. trinn blir svært stresset dette halvåret. Endel av dette stresset kan skyldes foreldrenes forventninger til barna sine. Du skriver noe om dette, men jeg vet ikke rekkevidden av dette for din del. Hvis foreldre forventer mer av barne sine en det som går så er dette uheldig for barna. Dette kan føre til at man ikke føler seg god nok for dem. Det er heller ikke bra hvis foreldrene forventer for lite av sine barn. Her er det en vanskelig balanse.

I denne perioden så er det mange ungdommer som trenger å snakke med helsesøster eller rådgiver på skolen. De har lang erfaring med elever som føler seg stresset, slik som du nå gjør. Ta kontakt med den du føler deg mest komfortabel med. Her kan du få støtte, trøst og gode råd videre slik at du får ned stressnivået ditt i hvert fall endel. Litt press behøves for å få motivasjon for å lese til prøvene.

Det legges ved noen artikler om stress, forventningspress og selvtillit. Dette kan være nyttig lesestoff slik at du kan bli mer avslappet og positiv.

Lykke til!

 

Vennlig hilsen Helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvordan få tid til alt i hverdagen

Jente sitter i sofaen og er oppgitt (colourbox.com)

Skole og deltidsjobb, trening og fritidsaktiviteter. Mye å gjøre? Her får du tips til hvordan prioritere skolearbeid, når timeplanen er full fra morgen til kveld.

Les mer

Novelle: "For mange forventninger"

Sjalu jente (colourbox.com)

Ho er så flink til alt, sier de. Ho er perfekt. Skulle ønske jeg hadde livet hennes. Skulle ønske jeg var like populær som ho.

Novella er skrevet av Åsne

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer hjemme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer hjemme