Hopp til hovedinnholdet

Kan læreren kreve at vi deltar på helgearbeid og får fri fra jobb for å være på skolen i helgene? 

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er elev ved en musikklinje (vgs) og lurer på hvorvidt lærerne kan kreve helgearbeid og fri fra arbeid for å møte på skolen i helgene. Min situasjon er at jeg har gitt muntlig beskjed til avdelingsleder om at jeg hadde jobb de aktuelle lørdagene og søndagene, men de har satt opp fravær i timer der jeg har møtt. I tillegg til alt dette har jeg kronisk hodepine og nervebetennelse i ansiktet (med dokumentasjon) og fikk utbrudd en uke. Dette har jeg erklæring på fra lege. Nå er det kommet til at jeg mister karakter i kor på bakgrunn av dette, og de mener jeg ikke får lov til å ta tentamen i faget heller. Vet dette kanskje virket rotete, men situasjonen i seg selv er helt rar!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for din henvendelse! 

Slik jeg forstår problemstillingen din, så vil skolen at du deltar på helgeundervisning i forbindelse med korøvelse, kanskje i forbindelse med en forestilling? Du har nå fått fravær fordi du måtte jobbe og fordi du var syk. 

Jeg legger ved en artikkel som går mer inn på fravær og føring av fravær. Her kan du kanskje også få litt info. 

I forhold til sykdom så kan du kreve at det fraværet skal strykes. For å få strøket dette må du ha en legeerklæring på de dagene du var borte. 

Så forstår jeg da at du har en helgejobb, så du skulle på jobb når det var øving på skolen. Det er litt vanskeligere å være helt klar her. Hadde du vist om skoleopplegget og arbeidshelga di lenge? Det hadde sikkert vært fint å fått sagt i fra så tidlig som mulig om dette. Kanskje du da kunne fått fri fra jobben din? Selv om jeg forstå at dette kanskje var vanskelig. 

Skolen har nok en klar forventing om at dere skal delta på korøving. Dette kan være obligatorisk og da skal elevene delta. Ofte får elevene igjen avsapssering for den tiden de bruker utenfor ordinær skoledag. 

Når det gjelder tentamen anbefaler jeg deg å ta kontakt med kontaktlærer og/eller avdelingsleder om det. 
Hvis de har argumenter for at du ikke skal kunne ta tentamen kan du argumentere tilbake og spørre hva som skal til for at du får tatt tentamen. 

Kanskje det er et elev- og lærlingombud i fylket ditt som du kan ta direkte kontakt med om denne saken, hvis den fortsatt er fastlåst etter at du har snakket med avdelingsleder. 

Lykke til, håper saken løser seg! 

Hilsen
Elev -og lærlingombudet i Oppland, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Reglene for fravær på videregående skole

Skøyenåsen skole (ung.no)

Hvis du er borte i mer enn 10 prosent av timene i et fag, får du i utgangspunkt ikke halvårsvurdering med karakter eller standpunktkarakter i faget.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag