Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg bytte skole selv om skolen ikke tilbyr mitt fremmedspråk?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg går på videregående skole, men jeg trives ikke her. Jeg ønsker å bytte til en annen bestemt skole, men det går ikke, da de ikke har tysk1 fremmedspråk der. Finnes det noen mulighet for å bytte uansett? På forhånd takk!:)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Fremmespråk er et obligatorisk fellesfag på alle de studieforberedende utdanningsprogrammene, du er altså nødt til å ha fremmedspråk for å få et godkjent vitnemål etter vg3.

Hvis du bytter skole kan det det skje at den nye skolen ikke tilbyr "ditt" språk. Det er en stor ulempe for deg. Skolen har nemlig ikke plikt til å tilby deg opplæring i et fag de ikke har, samtidig er du nødt til å ha en godkjent kombinasjon i fremmedspråk for å få et godkjent vitnemål. Du risikerer dermed at du må ta faget på egen hånd som privatist.

Vi anbefaler at du snakker med den som er vitnemålsansvarlig på skolen din først, og deretter med skolen du vurderer å bytte til, for å få avklart mulighetene dine.

Du sier ikke noe om hvorfor du ikke trives, men vi anbefaler uansett at du snakker med noen om hvordan du opplever skolehverdagen - kontaktlærer, sosialrådgiver eller helsesøster ved skolen din. Kanskje finnes det et bedre alternativ enn å bytte skole for å løse situasjonen din? Ta også gjerne med foreldrene dine på en slik samtale. Husk på at det du ser på som uoverkommelig kan noen andre se en god løsning på, men da må de først vite at det finnes et problem.

Alle skoler er tilknyttet PP-tjenesten, du kan også be om en samtale med en rådgiver der.

Lykke til!

 

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Du har rett til rådgiving på skolen

Husk avtale hos rådgiveren (ung.no)

Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg.

Les mer

Pedagogisk-psykologisk tjeneste (PPT)

PPT skrevet på ei tavle (colourbox.com)

PP-tjenesten er for barn og ungdom som har en vanskelig opplærings- eller oppvekstsituasjon. Den hjelper skolene med å sikre at alle som trenger det får hjelp og støtte.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag