Hopp til hovedinnholdet

Må jeg jobbe innen de valgfagene jeg har valgt?

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har nettopp startet på ungdomsskolen. Vi skulle velge valgfag og jeg valgte sal og scene. Etter det ombestemte jeg meg for å ta teknologi i praksis, sa ifra at jeg ønsket å bytte, men fikk ikke lov til det av læreren. Det var helt i orden. Når jeg blir stor, så har jeg tenkt å bli lege eller noe sånt. Så for at jeg skal bli lege eller yrker som har med teknologi å gjøre må jeg ta tekonlogi i praksis faget på valgfag? Så ettersom nå som jeg tok sal og scene, må jeg bli skuespiller eller sånne ting som har med sal og scene å gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt!

Her kan vi betrygge deg med en gang. Det er ikke slik at du må jobbe som skuespiller eller lignende fordi du tok sal og scene som valgfag nå. Eller slik at for å bli lege må du ha passende valgfag.

Valgfagene du tar nå er heldigvis fag du kan ta enten for å følge interessen din, eller utvide horisonten din. Du er fortsatt på ungdomsskolen, og det er først på videregående at valget ditt teller mot hva du skal drive med fremover. 

For å studere til å bli lege, f.eks, søker man på høyere utdanning på universitetet - og da må man velge en linje på VGS som gir generell studiekompetane.

Men dette er litt frem i tid. Du kan ta akkurat de valgfagene du vil, uten å måtte behøve å jobbe som det senere. 

Håper dette svaret hjalp på spørsmålet ditt :)

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag