Hopp til hovedinnholdet

Jeg blir syk av å gå på skolen. Kan jeg ta andre termin som privatist?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. jeg tries ikke på skolen og etter at jeg startet på vg1 nå i høst har jeg blitt syk. Den psykiske helsen min er helt på bunn og jeg går jevnlig til psykolog. Jeg har rett og slett blitt syk av skolen, for jeg hadde det ikke sånn før. Jeg vurderer hver dag om jeg bare skal droppe ut, fordi jeg ikke orker å stille opp på en skole der jeg bare blir dårligere og dårligere. Jeg vurderer også å ta andre termin som privatist, fordi jeg ikke vil gå på skolen. Hvor mye koster det å ta et halvt år studiespesialisering som privatist? hva er fordeler og ulemper? Hva er fordeler og ulemper med å droppe ut? Jeg er skikkelig rådvill og aner ikke hva jeg skal gjøre med livet mitt.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt!

Det er leit å høre om situasjonen din. Du skriver at du ikke har det bra på skolen og at du blir syk av å gå der. Det er viktig at du så fort som mulig snakker med skolen din om hvordan du har det. De skal legge til rette slik at du slipper å slutte på skolen. Snakk med rådgiver, kontaktlærer eller helsesøster, så hjelper de deg videre.

Skolen skal tilrettelegge for elever som er syke. Det finnes mange muligheter for tilrettelegging. Et eksempel på tilrettelegging er at du kan få studere mer på egen hånd. Dette heter avtalt studiearbeid. En annen mulighet er at du kan ta noen fag som privatist. Det viktigste er at dere blir enige om noe som funker for deg! Du kan selvsagt også diskutere dette med psykologen din hvis du har lyst.

Du spør hvor mye det koster å ta et halvår som privatist og fordeler og ulemper med dette. Jeg foreslår at du diskuterer dette med rådgiver på skolen din. 

Å ta videregående som privatist er krevende og dyrt og kan oppleves veldig ensomt. Når du tar fag som privatist betaler du ca 1000 kroner per fag. Dette er bare betaling for selve eksamen. Hvis du skal ta et helt semester som privatist må du ta eksamen i alle fag. Du får ingen veiledning underveis og du får ingen å samarbeide med. I tillegg mister du en viktig sosial arena som andre deltar i. Det kan være mulig å lage en avtale med skolen om at du kan ta fag som privatist, men likevel få noe undervisning og veiledning ved skolen. Snakk med rådgiver om dette.

Jeg anbefaler altså at du tar en prat med skolen om hva som kan gjøre skolehverdagen din bedre. Det er mulig å skreddersy et løp for deg med utgangspunkt i hvor mye du klarer å være på skolen. Det betyr kanskje at du må regne med å bruke mer enn tre år på skole, men det kan også gi muligheter for at du tar noen fag som privatist og noen som elev.

Igjen vil jeg anbefale deg på det sterkeste at du snakker med rådgiver på skolen, eventuelt sosiallærer eller kontaktlærer. Fortell hva du har fortalt her, så vil du få hjelpen du trenger.

Håper dette svaret var til hjelp. Lykke til!

 

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Privatist - hvordan lære pensum før eksamen?

Gutt på biblioteket (www.colourbox.com)

Som privatist har du ikke krav på undervisning i faget. Likevel finnes det flere privatskoler du kan betale for undervisning, eller du kan velge å lese selv. Her får du tipsene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Helse og sosial på skolen
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om helse og sosial på skolen